Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

INSPIRATIVNA PRIČA

Oprostili mu zatvorsku kaznu od 13 godina! 35.000 ljudi potpisalo peticiju za oslobađanje! (FOTO)

Autor: S.S. | 06.05.2014 - 12:35:00h | Komentara: 0

Kornelijus Majk Anderson (37) osuđen je na 13 godina zatvora 2000. godine ali nikada nije poslat tamo zbog birokratske greške, koja je otkrivena prošle godine, ali sada je sudija odlučio da ga oslobodi te kazne.

Anderson Foto: AP

Andersonu se isplatila dobrota | Foto: AP

Anderson je pre 14 godina učestvovao u pljački restorana brze hrane u Misuriju. Tada je imao 23 godine i čekao je da bude odveden na odsluživanje zatvorske kazne. Prošlog meseca je za AP rekao da je on i sam pitao da ga odvedu, ali da do toga nikada nije došlo.

Dok je čekao, Kornelijus se oženio i dobio četvoro dece, započeo je biznis u vezi sa građevinom, postao je dečiji trener fudbala i volontirao je u jednoj crkvi u Misuriju.

Anderson Foto: AP

Foto: AP

Sudija Teri Lin Braun pohvalila je Andersonovo uzorno ponašanje koje je pokazao tokom 13 godina čekajući odlazak u zatvor.

„Bio si dobar otac i dobar suprug. Bio si dobar građanin Misurija koji je plaćao sve takse. To me navodi da mislim da si dobar čovek koji se promenio“, rekla je sudija.
Dok je ona proglašavala svoju odluku 10 minuta, oko 10 Andersonovih rođaka je plakalo u sudnici, kao i sam Kornelijus koji je na kraju čvrsto zagrlio svoju najmlađu ćerku, kada je čuo da je dobio uslovnu slobodu.
Andersonova priča bila je na mnogim naslovnim stranama prošlog meseca, pa je čak i pokrenuta onlajn peticija da se on oslobodi. Nju je potpisalo više od 35.000 ljudi. Čak je i tužilac Kris Koster hteo da se nađe rešenje za tu situaciju.
Anderson nikada nije počinio krivično delo pre pljačke fast fuda. Kada je osuđen na 13 godina, rečeno mu je da čeka naređenje gde da se javi na odsluživanje kazne. Ali to nikada nije dočekao. Pomislio je da je njegov slučaj zaturen i pitao je svog advokata šta da radi.

Anderson Foto: AP

Foto: AP

„Prolazili su dani, meseci, godine i nikada me nisu pokupili“, rekao je Anderson za AP.

Onda je Kornelijus nastavio sa svojim životom, nikada ne pokušavajući da sakrije svoj identitet.
On se oženio, razveo, pa opet oženio. Odgajio je četvoro dece, od kojih je troje njegovo i pokrenuo tri građevinska biznisa. Posvetio se mladom fudbalskom timu i crkvi.
Da je bio u zatvoru, u julu prošle godine bi izašao, ali tada je neko u administraciji shvatio da on nikada nije odslužio kaznu.
Osam američkih maršala došlo je jednog jutra u njegovu kuću i odvelo ga. Bio je u zatvoru do podneva tog dana.

Anderson Foto: AP

Foto: AP

Koster je rekao da je njegov cilj da sud izbalansira ozbiljnost Andersonovog krivičnog dela sa birokratskom greškom i sa Andersonovim ponašanjem od dana presude.
„Sva tri faktora zaslužuju priznanje u rešavanju ove teške situacije“, rekao je tužilac.
U februaru su Kornelijusovi advokati podigli žalbu zahtevajući pomilovanje, ali sve okolnosti su bile na strani čoveka koji se promenio iz korena.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP