Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DOZLOGRDILO IM

Opština Ljubinje u BiH
hoće da se pripoji Crnoj Gori!

Autor: Tanjug | 27.10.2012 - 00:07:00h | Komentara: 0

Čelnicima opštine Ljubinje toliko je dozlogrdilo u Bosni i Hercegovini da planiraju da narod pozovu na referendum za pripajanje te opštine Crnoj Gori. Ukoliko bi ova ideja bila pretvorena u delo, bio bi to prvi "slučaj bega" jedne opštine u drugu državu na ovim prostorima.

Ljubinje

Razočarani stanovnici opštine Ljubinje (iznad Dubrovnika) žele u Crnu Goru | Foto: Google Maps

Da u ovoj istočnohercegovačkoj opštini, smeštenoj u pograničnom pojasu prema Crnoj Gori, ozbiljno razmišljaju o ovom nesvakidašnjem planu, "Glasu Srpske" je rekao načelnik Ljubinja Vesko Budinčić iz Srpske demokratske stranke.

- Godinama smo čekali u nadi da će doći bolja vremena. Na Ljubinje su, međutim, svi zaboravili. Od kada sam načelnik opštine, niko sa viših nivoa vlasti nije nas ni posetio, a kamoli ponudio pomoć - kaže Budinčić.

To je, dodaje Budinčić, probudilo ideju da raspišu referendum na kojem bi se građani izjasnili da li da nastave da žive u istoj državi ili da se utope u Crnu Goru.
- Našu ideju podržavaju mnogi građani, jer za njih niko u ovoj zemlji neće da zna. Stanovništvu je siromaštva preko glave i ubeđen sam da bismo dobili njihovu podršku na referendumu. Uostalom, mi gravitiramo ka Crnoj Gori i u svakom pogledu nam je najbliža - kazao je Budinčić.
Najave iz Ljubinja iznenadile su predstavnike Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS.
- Takav zahtev iz opštine Ljubinje nismo primili, a njihove želje ne želimo da komentarišemo - istakli su u Ministarstvu.

Ljubinje

Crkva Rođenja Gospoda Isusa Hrisa u Ljubinju | Foto: Wikipedia

Uporište za svoju ideju u Ljubinju vide u Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi RS koji je na snazi od 2010. godine. Prema odredbama tog zakona, Skupština opštine odluku o raspisivanju referenduma donosi većinom glasova ukupnog broja odbornika.

Predlog za raspisivanje opštinskog referenduma mogu podneti trećina odbornika, načelnik ili gradonačelnik, najmanje deset odsto birača upisanih u birački spisak opštine, odnosno grada, ili 3.000 birača, ako je u birački spisak opštine, odnosno grada upisano više od 30.000 birača.
 
U Zakonu piše da, u slučaju da se građanskom inicijativom traži promena Ustava, zakona, drugih propisa i opštih akata iz nadležnosti Narodne skupštine RS, lista potpisnika inicijative mora da sadrži najmanje 3.000 potpisa građana.

U Ljubinju živi oko 5.000 stanovnika, koji se uglavnom bave poljoprivredom. Poslednjih godina i ta grana je zamrla, jer nema organizovanog otkupa proizvoda.

Na području Ljubinja pre rata je bilo razvijeno stočarstvo, ali je i ono palo na niske grane, dok nekada poznati voćarski kraj ima tek pokoju omanju plantažu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP