Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BALKANSKI ŠPIJUN NA CRNOGORSKI NAČIN

Orla iz Poljske
izrešetali sačmom!

Autor: Vijesti | 10.12.2012 - 21:21:00h | Komentara: 4

Kada su poljski ornitolozi odašiljačem obeležili crnog orla nisu ni slutili da će jedna od najređih evropskih ptica skončati u Nacionalnom parku „Skadarsko jezero“ izrešetana sačmom, a još manje da će direktor Goran Škatarić transmiter za praćenje predati policiji zbog sumnje da je reč o špijunaži!

Poljski Orao

Poljski orao ubijen u u Nacionalnom parku „Skadarsko jezero“ | Foto: www.vijesti.me

Ornitolog Mihailo Jovićević iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica podneo je juče krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe koja je ubila ugroženu vrstu orla, ističući da je na celom svetu preostalo samo osam gnezdećih parova. On je ispričao „Vijestima” da je u potragu za orlom, po imenu Bruzda, krenuo nakon što ga je poljski ornitolog Pavel Mirski 3. decembra obavestio da sistem za praćenje pokazuje da je ptica najverovatnije mrtva, a da se transmiter pomera s mesta na mesto.

On je kasnije saznao da je transmiter „šetao” od Škatarićevog dvorišta u Zeti do Forenzičkog centra u Danilovgradu. Jovićević se zaputio ka Matagužima i u dvorištu direktora Nacionalnog parka „Skadarsko jezero“ pronašao je mrtvog orla, izrešetanog sačmom.

„Orao je jedva pokazivao znake života, a pošto je na leđima imao veliki monitor, normalno je bilo da odmah o tome obavestim policiju”, izjavio je Škatarić „Vijestima”, dok Jovićević smatra da je „porazna činjenica” da je ptica uginula u dvorištu direktora Nacionalnog parka, a da prethodno nije veterinarski zbrinuta.

„Posebno neko kome je bliska zaštita prirode morao je znati da nije reč o nepoznatom letećem objektu i da su za ove poslove nadležni ornitolozi, a ne policija”, istakao je Jovićević. „U Poljskoj bi neko za ovakav zločin odrobijao najmanje deset godina”, dodao je on i naglasio poraznu činjenicu da se orlovi ubijaju u ekološkoj državi, što „odavno nije praksa u civilizovanim državama”. U policiji su kazali Jovićeviću da ovakav slučaj do sada nisu imali i da će rešavanje slučaja ubistva orla „ići malo sporije”.

Direktor: Nisam znao da je retka vrsta, a imao je veliki monitor na leđima.

Direktor NP Skadarsko jezero Goran Škatarić potvrdio je “Vijestima” da je orao uginuo u njegovom dvorištu, nakon što ga je ranjenog doneo izvesni lovac Milić. On je rekao da je Milić pronašao orla Bruzdu kod Pothuma i da nije imao utisak da je ptica ranjena iz vatrenog oružja.

- Orao je jedva pokazivao znake života, a pošto je na leđima imao veliki monitor, normalno je bilo da odmah o tome obavestim policiju -smatra Škatarić.

On tvrdi da nije znao da je reč o veoma retkoj vrsti orla i da su poljski naučnici pratili njegovo kretanje, pa je zbog toga, umesto veterinara i ornitologa, pozvao policiju.

- Nisam ekspert za tu oblast, ali sam video da je to omanji orao. Nisam pozvao veterinare jer je ptica bila praktično mrtva – dodao je Škatarić.

Jovićević, međutim, smatra da je “porazna činjenica” da je ptica uginula u dvorištu direktora Nacionalnog parka, a da prethodno nije veterinarski zbrinuta. On je ocenio da je opšte poznato da se ptice, u naučne svrhe, danas prate modernim elektronskim uređajima.

- Posebno neko kome je bliska zaštita prirode morao je znati da nije reč o nepoznatom letećem objektu i da su za ove poslove nadležni ornitolozi, a ne policija – istakao je Jovićević.

On je naglasio da su Zakonom o lovstvu predviđene kazne za ubijanje ptice koja nije lovna vrsta, a pogotovo ako je reč o ugroženoj vrsti kojoj je pripadao Bruzdi.

- U Poljskoj bi neko za ovakav zločin odrobijao najmanje deset godina – istakao je Jovićević.

Poljski Orao

Rengendski snimak nesrećne ptice | Foto: Klinika Filipović

Na rendgenskom snimku vidi se da ptica u sebi sadrži sedam balina od sačme, a doktori smatraju da je ranjavanje uzrokovalo smrt ptice. Prilikom podnošenja krivične prijave, u policiji su kazali Jovićeviću da ovakav slučaj do sada nisu imali i da će rešavanje slučaja ubistva orla “ići malo sporije”.

Jovićević je dodao da mu je inspektor Stanko Novaković, na osnovu njegovih informacija o kretanju orla, saopštio da je policija iz Golubovaca zaplenila uređaj za praćenje Bruzda u Matagužima, a da su ga potom odneli u Forenzički centar u Danilovgradu.

Jovićević, međutim, tvrdi da su ga poljski ornitolozi obavestili da će tražiti uređaj uz pomoć ambasade Poljske, s obzirom na to da je uginuli orao deo nacionlnog programa zaštite. On je istakao da samo odašiljač sa orla vrijedi 5.000 evra.

Jovićević tvrdi da je Poljska uložila veliki novac da zaštiti ugroženu vrstu orla, istakavši da je na celom svetu preostalo samo osam gnezdećih parova. Crni orao je kritično ugrožena vrsta i zaštićena je Direktivom o pticama EU. Pripada “kraljevskim pticama”, sa rasponom krila do dva metra, težine od 2,5 do 4,5 kilograma.

Poslednji komentari
  • Vlada Vreme: 11.12.2012 00:39h

    Meni se čini da je ovo neka tajna poruka, upućena od strane Crnogoraca, nadaleko čuvenom Rockey-u .... Rockey nije filmski, nego stvaran lik, prava retka divlja vrsta..

  • Zlaja Vreme: 11.12.2012 07:22h

    Jedna luda za tren uništi godinama ulagan trud učenih

  • Ana Vreme: 11.12.2012 10:14h

    Sta ocekivati od nadmenih, prepotentnih, jadnih i bednih Crnogoraca?!

  • Mivi Vreme: 28.12.2012 00:44h

    Skotovi jedni debilni! Neznalice zaostale! Bas ce neko njih da spijunira. Jadna ptica.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP