Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ZLOČINI U STAROJ GRADIŠKI I OKUČANIMA

Osjek: Optužnica protiv osam Srba za ratni zločin!

Autor: Tanjug | 14.11.2013 - 21:10:00h | Komentara: 1

Osiječko Županijsko državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv osmorice državljana Srbije, nedostupnih hrvatskom pravosuđu, zbog krivičnih dela ratnog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika počinjenih 1991. godine u Staroj Gradiški i Okučanima.

Odluka suda nije pravosnažna

Sude Srbima u odsutustvu | Foto: Shutterstock

Optuženi, čija imena nisu navedena, terete se da su od avgusta do decembra 1991. godine u Kazneno-popravnom domu u Staroj Gradiški i stanici milicije u Okučanima postupali protivno odredbama međunarodnog ratnog i humanitarnog prava.

Kako je saopštilo tužilaštvo, oni su zlostavljali 21 civila i jednog zarobljenog pripadnika hrvatske vojske, a od posledica mučenja umrlo je šest osoba, prenela je Hina.

Optužnica tereti prvooptuženog (55) da je kao komandant zatvora u prostorijama bivšeg Kazneno-popravnog doma Stare Gradiške znao da pripadnici milicije tzv. SAO Krajine i vojne policije JNA, zajedno sa pripadnicima drugih paravojnih jedinica, hapse i dovode u zatvor civile hrvatske nacionalnosti i ratne zarobljenike iz Gornje Varoši, Malog Struga, Stare Gradiške i drugih okolnih mesta.

On je optužen da je znao da njemu podređeni čuvari i druge osobe svakodnevno ulaze u zatvor i na različite načine psihički i fizički zlostavljaju, muče i kažnjavaju zatvorenike, ali nije preduzeo ništa da se takva nezakonita postupanja spreče, a počinitelji kazne, nego je dopuštao da se takve radnje nastave, u čemu je i lično učestvovao.

Drugooptuženi (61) se tereti da je, kao pripadnik vojne policije, nezakonito lišavao slobode civile nesrpske nacionalnosti i odvodio ih u zatvor u bivšem Kazneno-popravnom domu Staroj Gradiški gde ih je i sam, zajedno sa ostalim pripadnicima pobunjeničkih snaga, fizički i psihički zlostavljao, prenosi Hina.

Optužnica tereti trećeoptuženog (59) kao zapovednika stanice milicije u Okučanima i još četvoricu optuženih kao pripadnike milicije tzv. SAO Krajine u Okučanima, da su nezakonito zarobljene civile držali bez hrane, vode i osnovnih higijenskih uslova.

Navodi se da su ih tokom svakodnevnih ispitivanja tukli gumenim i drvenim palicama, rukama, nogama, električnim kablovima i kundacima, mučili elektroškovima, prisiljavali ih da dižu užarene predmete i jedu so, kao i da su ih na druge načine psihički i fizički zlostavljali, povređivali i na smrt tukli.
Poslednji komentari
  • о осјечким усташама Vreme: 14.11.2013 21:55h

    Прочитати дела "MAGNUM KRIMEN" и дела Др В. Шешеља, да би сте спознали по чему су крвати добили тај назив!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP