Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

GLUMAC?

Oskar za Oskara?

Autor: 24sata.hr | 11.04.2014 - 14:05:00h | Komentara: 0

Uprkos tome što je Oskar Pistorijus svojim ponašanjem u sudnici, plakanjem, povraćanjem i drhtavim glasom, možda i izazvao saosećanje ljudi, stručnjaci su ostali imuni na takve emotivne ispade. Naime, one tvrdi da nasilnici često veoma dobro glume kajanje.

Teško je gledati svedočenje dojučerašnje atletske zvezde i mladića za primer kako korak po korak priča o ubistvu svoje devojke Rive Stinkamp za Dan zaljubljenih prošle godine.

Oskar Pistorijus povraćao na suđenju (AP)

Oskar Pistorijus povraćao na suđenju (AP)

Sportista deluje kao da ga razjeda griža savesti i pokajanje, iako je priznao ubistvo, tvrdeći da je okidač potegao misleći da puca na razbojnika. Međutim, milioni ljudi koji prate suđenje u Pretoriji pitaju se "Može li neko ko izgleda tako jadno i ponizno zaista biti hladnokrvni ubica?".
Prema južnoafričkom zakonu, namera da ubije pravi veliku razliku u zatvorskoj kazni. Ako tužilaštvo uveri sudsko veće da je namerno ubio devojku, preti mu doživotna zatvorska kazna. Ipak, teško će, uprkos svim dokazima, dokazati sa sigurnošću šta je nekome bilo u glavi.
Trenutno situacija ne ide Pistorijusu u prilog. Tužilac Geri Nil prikazao ga je kao zaljubljenika u oružje, posesivca koji voli da kontroliše sve oko sebe. Čak su i njegovi prijatelji na sudu rekli da ima kratak fitilj, a jedna od bivših devojaka ga je opisala kao "velikog kretena".
Komšije su svedočile kako su čuli svađu, nešto pre pucnjave, ali Pistorijus tvrdi da je spavao kada je čuo buku iz kupatila i da je verovao kako brani sebe i Rivu od napasnika i lopova.

Navodno, nesrećna Riva Stinkamp petljala sa ragbi zvezdom Fransoa Hugardom

Samo bi ona mogla da potvrdi ili negira Pistorijusovu priču: Riva Stinkamp

Ipak, postoje argumenti koji idu u njegovu korist. Naime, na njegovoj strani je činjenica da nije bio agresivan prema bivšim devojkama. Takođe, ima panični strah od uljeza, jer je doživeo nekoliko strašnih situacija, a i ima invaliditet, pa se bez proteza uvek oseća nemoćno i nezaštićeno. Ipak, Stinkamp je bila zaključana u kupatilu usred noći s mobilnim telefonom. Stručnjaci kažu kako se žrtve nasilja u kući često zaključavaju u male prostore kada osećaju da im preti opasnost kako bi stvorili zaštitu od napadača. Pistorijus kaže kako je bio opčinjen Rivom, ali iz poruka se jasno vidi da se ona njega bojala.

Potpredsednica Nacionalne mreže koja se bori protiv nasilja u kući Sindi Sautvort kaže kako su ispadi u sudnici uobičajeni za nasilnike i one sklone zlostavljanju. Pokazuju jake emocije koje doslovno pale i gase na prekidač. Isto tako, ona smatra da nije neobično što ranije nije bio agresivan prema ženama, jer se neretko dešava da žene imaju uzorne muževe, a najednom se desi da su mrtve, ili isprebijane.
- Da su roboti, niko ne bi izlazio s njima. Mogu pokazati emocije, ali savršeno upravljaju njima - rekla je.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP