Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BIO UHAPŠEN - KIDNAPOVAN

Oslobođen premijer Libije!

Autor: Beta - Tanjug | 10.10.2013 - 12:10:00h | Komentara: 0

Libijski premijer Ali Zejdan, koga je jutros otela naoružana grupa navodeći da je u pitanju "hapšenje", oslobođen je, prenosi "Gardijan".

Libijski premijer Ali Zejdan

Libijski premijer Ali Zejdan | Foto: Beta AP

On je iz hotela u kome stanuje odveden na nepoznatu lokaciju, a državna televizija je objavila da se sada "vraća u svoju kancelariju pod oružanom pratnjom".
Ali Zejdan je odveden u zoru iz hotela Korintija u Tripoliju, kada su svetske agencije i državna televizija javile da je u pitanju kidnapovanje, a pojedini izvori da je u pitanju hapšenje po nalogu državnog tužioca.
"Šefa prelazne vlade, Ali Zejdana, na nepoznato mesto i iz nepoznatih razloga, odvela je grupa ljudi" za koju se veruje da su nekadašnji pobunjenici, navodi se u tom vlade.
Obezbeđenje hotela iz kog je odveden libijski premijer kazalo je da je sve izgledalo kao hapšenje.
Brigada za borbu protiv kriminala, nekadašnja pobunjenička grupa, koja se u principu nalazi pod nadležnošću ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova, saopštila je da drži šefa vlade Alija Zejdana i dodala da će se prema njemu dobro postupati, javila je libijska novinska agencija LANA.
Prema poslednjim informacijama, oni tvrde da su to učinili zbog uloge libijske vlade i pomaganja Americi da se nedavno uhapsi jedan od lidera Al- Kaide.
"Njegovo hapšenje (Ali Zejdana) dolazi nakon izjave Džona Kerija (državnog sekretara SAD) o hapšenju Abu Anala al-Libija, odnosno nakon što je on rekao da je libijska vlda znala za tu operaciju", rekao je portparol te grupe.
Ta grupa, koja spada pod nadležnost ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova, navela je na Fejsbuku da je uhapsila Zejdana na zahtev tužilaštva.
"Premijer je uhapšen na osnovu libijskog krivičnog zakona, a posle instrukcija javnog tužioca. On je uhapšen zbog zločina i štete koju je naneo državi i njenoj bezbednosti", navedeno je u saopštenju.
Libijska vlada je na svom Fejsbuk profilu saopštila da ministri "nisu obavešteni da je premijeru ukinut imunitet niti da je izdat nalog da on bude uhapšen".
Podsetimo, pre pet dana američki komandosi izveli su akciju na ulicama Tripolija i uhvatila Abu Anala al-Libija koji je tražen zbog bombaških napada 1998. godine na američke ambasade na istoku Afrike.
Vlada je saopštila da su se u potragu za premijerom uključile najviše libijske institucije i pozvala je građane da ostanu mirni.
Posle akcije američkih komandosa u subotu, libijska vlada se našla pod udarom kritike, posebno nekih bivših pobunjeničkih grupa iz revolta 2011. godine u kojem je svrgnut libijski vođa Moamer Gadafi.
Otmicu premijera Libije danas su među prvima osudili NATO i Britaniija.
Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen zatražio je na konferenciji za novinare momentalno oslobadjanje premijera.
"Pratim razvoj situacija s velikom zabrinutošću", rekao je on i dodao da je u ovom trenutku obnove Libije veoma bitno da u zemlji postoji stabilnost i vladavina zakona.
Britanija i Francuska su predvodile stvaranje NATO zone zabrane letenja u Libiji 2011. godine, u početku narodne, ali haotične pobune kojom je na kraju smenjen libijski vodja Moamer Gadafi, podsetio je Rojters.
Britanski državni sekretar Vilijam Hejg osudio je današnju otmicu premijera u Tripoliju i zatražio njegovo momentalno oslobađanje.
"Naš ambasador je u kontaktu s ostalim članovima prelazne vlade. Ključno je da se održi proces političke tranzicije u zemlji", rekao je on.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP