Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DIRLJIVA PRIČA

Otac i sin koji mogu da budu uzor svima! (VIDEO)

Autor: Index.hr | 27.06.2013 - 14:11:00h | Komentara: 0

Priča o Diku i Riku Hojtu je mnogima poznata jer je započeta 1977. godine i traje još uvek, nastavljajući da bude inspiracija milionima ljudi i dokaz da volja jednog čoveka može mnogo toga da promeni, čak i u situacijama kad se to čini nemoguće.

Rik Hojt

NIšta ga nije sprečilo da ne ostvari svoju želju | Foto: teamhoyt.com

U proleće 1977. godine, tada 15-godišnji Rik rekao je svom ocu da želi da učestvuje u humanitarnoj trci dugoj osam kilometara za jednog nepokretnog igrača. Njegov otac Dik, koji je u to vreme imao 37 godina, do tada nije imao iskustva sa trkama, a razmišljao je i kako će to biti još teži početak sa sinom koji je nepokretan.

Nedostatak kiseonika pri rođenju, kod Rika je uzrokovao kvadriplegiju i cerebralnu paralizu. Lekari su odmah savetovali roditelje da sina smeste u jednu od ustanova, jer nisu verovali da će preživeti.

Roditelji su tek kasnije shvatili da Rik ne može da hodati ali ni govori. Bio je miran i njihovo kretanje po sobi pratio je samo očima, ali Dik i njegova supruga Džudi odlučili su da se ne obaziru na hendikep svog sina.

Rik Hojt

Ostvario san svom sinu | Foto: teamhoyt.com

Sa pet hiljada dolara grupa inženjera sa Univerziteta Tufts 1972. godine napravila je računar uz pomoć koga je Rik komunicirao, a njegove prve reči su bile: "Napred, Bruinsi!". Baš te godine hokejaški tim "The Boston Bruins" ušao je u finale Stenli Kupa, a roditeljima je bilo jasno da pred sobom imaju velikog zaljubljenika u sport. Njegova sportska karijera tu je tek započeta.

Dik je odlučio da ispuni prvu Rikovu želju, da učestvuje u humanitarnoj trci dugoj osam kilometara. Brižni otac napravio je posebna kolica kojima su na cilj tog dana stigli poslednji. Ipak, nisu očekivali ono što ih je dočekalo na cilju - sve sudije dočekale su ih aplauzom i dodelili su im medalju.

Rik Hojt

Za vreme trke Rik se nije osećao hendikepiranim | Foto: teamhoyt.com

"Rik mi je te noći rekao da se za vreme trke nije osećao hendikepiranim. Nisam to mogao da mu uskratim", rekao je Dick u dokumentarnom filmu "Tim Hojt", a to je ujedno i ime pod kojim su nastupali na maratonima, duatlonima i triatlonima, među kojima su i najzahtevnija takmičenja poznatija kao "Ironman".

Na primer, kada su učestvovali na triatlonima, Dik je imao poseban prsluk koji je bio povezan sa gumenim čamcem u kojem je sedeo Rik pa su tako preplivali desetine kilometara.

Rik Hojt

Bili na više od 1000 trka | Foto: teamhoyt.com

Bostonski maraton 2009. godine bila je i zvanično 1000. trka oca i sina Hojt. I danas, 72-godišnji Dik i 51-godišnji Rik učestvuju na maratonima širom sveta, a na ovogodišnjem Bostonskom maratonu koji je privukao pažnju sveta, ne zbog sporta već zbog tragičnih događaja, u čast ovog neverovatnog dvojca podignuta je bista koja svedoči o snazi ljudskog duha bez obzira na prepreke.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP