Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

TAMO DALEKO...

Otkrivena planeta sa sistemom prstenova 200 puta većim od Saturnovog!

Autor: A. O. | 28.01.2015 - 16:23:00h | Komentara: 0

Astronomi iz Lajden opservatorije i sa Univerziteta Ročester otkrili su sistem prstenova koji okružuje planetu J1407b koja kruži pored veoma mlade zvezde J1407, slične našem Suncu. Sistem prstenova je, prema procenama naučnika, mnogo veći i teži od onog koji se nalazi oko Saturna. Ova planeat nalazi se 420 svetlosnih godina daleko od Zemlje.

Saturn ilustracija | Foto: Profimedia

Sistem prstenova J1407b je 200 veći od Saturnovog | Ilustracija: Profimedia

 
Ovo je prvi takav sistem pronađen van našeg Sunčevog sistema, a otkrio ga je 2012. godine tim s Univerziteta Ročester, koji je predvodio Erik Mamadžek.
Nove analize podataka, koje je uradila ekipa iz Lajden opeservatorije, pokazale su da je se sistem čini više od 30 prstenova, a svaki od njih u promeru ima više desetina miliona kilometara. Takođe su uočene i praznine, koje ukazuju na to da su od materijala koji na tim mestima nedostaje mogli da nastanu sateliti, odnosno egzomeseci.

- Detalji koje smo uočili su neverovatni. Pomračenje je trajalo nekoliko nedelja, ali se vide rapidne promene, koje su kao rezultat dale fine strukture u prstenovima - rekao je jedan od vođa tima Lajden opservatorije, Metju Kenvorti.

- Zvezda je suviše udaljena da bismo mogli direktno da posmatramo prstenove, ali smo uspeli da napravimo njihov model baziran na rapidnim varijacijama jačine njene svetlosti. Ako bismo te prstenove stavili oko Saturna, taj sistem bi noću bio vidljiviji od punog Meseca - kaže Kenvorti.

Saturn | Foto: Profimedia

Saturn | Foto: Profimedia

 
- Ova planeta je monogo veća od Jupitera ili Saturna, a njen sistem prstenova je oko 200 puta veći od Saturnovog. Mogli bismo ovu planetu da nazovemo "super Saturnom" - objašnjava Mamadžek.

Astronomi su analizirali podatke iz SuperWASP projekta, istraživanja koje je osmišljeno radi detektovanja gasovitih džinova koji prolaze ispred svojih matičnih zvezda. Tokom 2012. godine Mamadžek i kolege sa Unvierziteta u Ročesteru izvestili su o otkriću mlade zvezde J1407 i neobičnim pomračenjima koja se oko nje dešavaju, predloživši da bu u pitanju mogao da bude disk iz kojeg bi nastaju meseci oko mladih džinovskih planeta ili "smeđih patuljaka".
Potom je tim koji je predvodio Kenvorti uspeo da procenu masu objekta, na osnovu čega se došlo do pretpostavke da se u centru diska nalazi ogromna planeta s gigantskim sistemom prstenova, koji su odgovorni za ponavljana slabljenja svetlosti zvezde.

Saturn u mraku | Foto: Profimedia

J1407b sa svojim prstenovima zaklanja matičnu zvezdu | Foto: Profimedia

 
Izračunato je da se sistem prstenova proteže oko 120 miliona kilometara, odnosno da je skoro 200 puta veći od Saturnovog. U nejmu se nlazi dovoljno materijala da se od njega napravi planeta slična Zemlji.

Astronomi očekuju da će u narednih nekoliko miliona godina sistem prstenova postati tmnji i da će eventualno nestati kako od njegovog materijala budu nastajali sateliti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP