Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

KRAJ TALAČKE KRIZE U TURSKOJ

Otmičari pobijeni, tužilac podlegao povredama!

Autor: Agencije | 31.03.2015 - 21:00:00h | Komentara: 0

Na sajtu povezanom sa turskom zabranjenom radikalnom levičarskom grupom, čiji su pripadnici danas upali u zgradu suda u Istanbulu i u kancelariji zarobili tužioca Mehmeta Selima Kiraza, objavljeno je da je talac teško ranjen, dok su napadači ubijeni. Ipak, tužilac je ubrzo podlegao povredama.

Teroristi Turska

Otmičar s tužiocem | Foto: Twitter

Agencija Rojters je prenela da je ovaj tvit okačen ubrzo nakon što se čula pucnjava u zgradi i pošto su viđena dva vozila hitne pomoći kako se odvoze. Navodi se i da su u pitanju tri otmičara.


Pozivajući se na izjave svedoka, agencije su prenele da je u zgradi suda u Istanbulu, gde je u jednoj kancelariji na šestom spratu zarobljen tužilac Kiraz, odjeknula eksplozija, kao i da se čula pucnjava.


Marksistička Revolucionarna narodnooslobodilačka partija-Front (DHKP-C) objavila je fotografiju tužioca sa prislonjenim pištoljem na čelo.


Kiraz istražuje ubistvo 15-godišnjeg Berkina Elvana, koji je preminuo marta prošle godine posle 269 provedenih dana u komi zbog povreda zadobijenih u sukobu s policijom u masovnim protestima početkom leta 2013. godine.


U međuvremenu je istekao rok koji su napadači dali tužiocu da saopšti identitet policajaca za koje tvrde da stoje iza ubistva Elvana.


Medju zahtevima je i javno priznanje preko televizije odgovornih policajaca, kao i oslobađanje ljudi koji su uhapšeni zbog učestvovanja u mitinzima solidarnosti, organizovanim posle smrti tinejdžera.


Novinar "Hurijeta" je pozvao na mobilni telefon Kiraza, a javio mu se nepoznati muškarac koji mu je rekao da "tužilac trenutno nije dostupan". Potom je prekinuo vezu, a čulo se da je neka osoba pored njega uzviknula "policija".

Ipak, kako je kasnije saopšteno, turski tužilac Mehmet Selim Kiraz, koga su levičarski otmičari držali kao taoca u zgradi suda u Istanbulu, podlegao je povredama, rekli su bolnički izvori i turski zvaničnici.


"On je praktično bio mrtav kada je dovezen u bolnicu. Učinili smo sve što smo mogli, ali nismo uspeli da ga spasimo", rekao je zvaničnik iz bolnice "Florans Najtingejl" za mrežu CNN Turk.

Turska specijalac

Turski specijalac | Foto: Profimedia

 
U početku je rad u sudnicama nastavljen, ali sat vremena posle napada televizijske stanice su javile da su bezbednosne snage evakuisale zgradu da bi se "pripremile za pokretanje operacije sa ciljem okončanja krize", navodi list.


U trenutku kada su napadači uleteli u kancelariju tužioca, nekoliko turskih provincija, medju kojima i Istanbul, ostali su bez struje.


Turska agencija Dogan je prenela izjavu ministra energetike Tanera Jildiza koji je rekao da "nije ispravno povezivati nestanak struje sa incidentom u sudnici".


Marksistička Revolucionarna narodnooslobodilačka partija-Front postoji od 1978. godine. Odgovorna je za više ubistava i samoubilačkih napada. Turska, SAD i EU je tretiraju kao terorističku grupu, prenela je Raša tudej.


Veruje se da je grupa odgovorna za napade na tursku policiju 2001. godine, a 10. septembra iste godine izvela je samoubilački napad u kom su ubijene tri osobe.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP