Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

UŽIVANJE U MINHENU

Otvoren 181. Oktoberfest! (FOTO)

Autor: Tanjug | 20.09.2014 - 19:22:00h | Komentara: 0

Čast da otvori prvo bure piva, a time i označi početak najvećeg narodnog festivala na svetu, pripada već decenijama gradonačelniku Minhena Diteru Rajter

U Minhenu je danas, otvaranjem prvog bureta piva, uz muziku i okićene povorke ljubitelja narodne zabave koje su defilovale ulicama bavarske prestonice, označen početak tradicionalnog, 181. Oktoberfesta na kome se očekuju milioni posetilaca.


Čast da otvori prvo bure piva, a time i označi početak ovog najvećeg narodnog festivala na svetu pripada već decenijama gradonačelniku Minhena Diteru Rajteru, koji je danas, sa četiri udarca, otvorio prvo bure piva i time proglasio otvorenim ovogodišnji Oktoberfest.

I ove godine će vešte bavaske konobarice, noseći i po desetak krigli u rukama oduševljavati goste iz Evrope, Amerike, Australije....., a organizatori očekuju da će se za vreme dana zabave popiti više od šest miliona litara piva.


"Oktoberfest", zaštitni znak Bavarske, održava se skoro dva veka, a sve je počelo velikom konjičkom trkom na svadbi prestolonaslednika Ludviga Bavarskog i princeze Tereze Saksonske, 1810. godine....i zato se poljana, gde se održava festival naziva "Terezine llivade".

U početku je bilo planirano da zabava u znak sećanja na svadbu Ludviga Bavarskog traje nekoliko dana, a zatim se to produžilo na dve nedelje. Počinje se uvek krajem septembra, a organizatori imaju isplanirano vreme održavanja "Oktoberfesta" za narednih desetak godina.

Kao i ranije-muzika i alkohol- deo su ove zabave, a kada je reč o pivu i Bavarcima, dosadašnje iskustvo pokazuje da se, uglavnom, popije onoliko miliona litara piva, koliko ima i posetilaca, doduše, ima puno onih gostiju koji ne piju pivo, ali da, zatim, drugi gosti "izglancaju" bilans popijenih krigli.

A, na vašaru će i ove godine biti svega - i pečenih volova, i belih kobasica, i kolenica, i liciderskih srca i mirisnih slatkiša i drugih bavarskih specijaliteta....., kažu organizatori.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP