Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PAZITE SE

Ove ribe su toliko ukusne da ćete se bukvalno us*ati od njih!

Autor: Ekipa Alo! | 07.10.2013 - 14:11:00h | Komentara: 2

Puteraste i sočne, uljana riba (Ruvettus pretiosus) i eskolar (Lepidocybium flavobrunneum) se smatraju dvema najukusnijim ribama na svetu. Ali pre no što otrčite svom ribaru da zatražite ove delikatese bolje je da se obezbedite povećom količinom toalet papira, zato što ćete nakon konzumiranja mesa ovih riba mnogo vremena provesti u toaletu.

Dijareja ribe

Zbog velikog broja ribljih vrsta koje su ugrožene prevelikim ulovom ili onih koje predstavljaju rizik po zdravlje zbog velike količine žive u svom mesu, industrija morske hrane je morala da se okrene alternativama koje su dobrog ukusa, jeftine su, održive su i zdrave za konzumiranje.

Uljana riba i eskolar su bile prvi takav izbor i kao takve počele su često da se pojavljuju na menijima restorana i ribljim pijacama širom sveta. Ali svi oni koji prodaju ove dve vrste ribe zaboravljaju da pomenu jednu malu prljavu tajnu a ona je da njihovo konzumiranje izaziva eksplozivnu, uljanu, narandžastu dijareju.

Znamo da ovo zvuči loše, ali postoji način da se izbegne ova sramotna i veoma neprijatna nuspojava. Ove ribe su bezbedne za jelo ako se konzumiraju u porcijama manjim od 170 grama, ali većina ljudi nije upoznata sa ovom činjenicom ili prosto ne može da prestane da ih jede zbog ukusa njihovog mesa.

Ljudi koji su doživeli ova bolna pražnjenja nakon konzumiranja ovih riba ističu da je prosto teško da iskontrolišete svoj stomak i da to može dovesti do sramotnih ekcesa.

Dijareja ribe

Ove dve vrste riba ne mogu da metboliziraju eterični vosak koji se prirodno nalazi u njihovoj ishrani.

Ovaj vosak, koji je veoma sličan maslinovom ulju daje mesu tih riba prepoznatljiv uljani izgled i lkod ljudi izaziva simptome teške dijareje. Ekoslar i uljana riba u svom mesu sadrže oko 25 odsto eteričnog voska koji ljudski oragnizam nemože da svari.

Dijareje mogu nastupiti 30 minunta ili 36 sati nakon konzumiranja mesa ovih riba i prate ih stomačni grčevi, glavobolje, povraćanje i analno krvarenje.

Zbog ovih nuspojava, države kao što su Japan i Italija zabranile su prodaju ovih riba, dok su Kanada, Švedska i Danska tražile od prodavaca da ih prodaju sa  vidno istaknutim upozorenjem.

U SAD su ove ribe bile zabranjene do 1992. godine ali zato što nisu toksične i loše po zdravlje čoveka ta zabrana je skinuta. Konzumiranje ovih riba može napraviti budalu od vas pred prijateljima ali vas neće ubiti. Ipak, zbog ukusa svog mesa ove ribe su veoma rasprostranjena po azijskim ribljim pijacama i ljudi ih često konzumiraju ne mareći za nuspojave.

Poslednji komentari
  • mr.burns from simpson's Vreme: 08.10.2013 04:33h

    a gde moze da se nabavi u bgd-u?

  • nedjo Vreme: 08.10.2013 18:40h

    ima u skupstinskom restoranu

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP