Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ZANIMLJIVA GEOGRAFIJA

Ovih 14 činjenica o svetu verovatno niste znali! (FOTO)

Autor: Alo.rs | 19.03.2015 - 13:18:00h | Komentara: 1

Znate li koja zemlja ima najviše piramida? Ili gde živi više konja nego ljudi? Ili koji most je najširi na svetu? Ili u kojo zemlji se priča najviše različitih jezika? Pogledajte ovih 14 činjenica o svetu koji vas okružuje, neke će vas sigurno iznenaditi.

1. Sudan ima više piramida od Egipta

Sudan piramide

Sudanske piramide | Foto: Profimedia

Pri pomenu piramida prva asocijacija su Egiptat i faraoni, ali malo jepoznato da ova zemlja ima manje tih drevnih građevina od svog južnogsuseda Sudana. Tamo se, naime, nalaze najmanje 223 piamide, koje su smeštene oko gradova Al Kuru, Nuri, Gebel, Barkal i Mere. U proseku suvisoke između 20 i metara i veoma strme, za razliku od egipatskih.
2. Levom stranom se vozi u više od 50 zemalja

Saobraćaj leva strana

Nisu Englezi jedini koji se prave Englezi... | Foto: Profimedia

Na pomen vožnje levom stranom puta prva asocijacija svima je VelikaBritanija. Posle kaćeg razmišljanja, na pamet nam padaju i druge zemlje ukojima se vozi "krivom stranom", poput Australije, Novog Zelanda, Indije... Ali, u svetu se levom stranom vozi u više od 50 država. Upitanju su, mahom, bivše engleske kolonije, u kojima je nakonosamostaljenja ostala ova navika.
3. Država u kojoj ima više konja nego ljudi

Mongolija konji

Mongolski konji | Foto: Profimedia

Mongolski konji su autohtona rasa ove azijske zemlje, a pretpostavlja se da su ostali nepromenjeni još od vremena čuvenog osvajača Džingis Kana. Interesantno je da su ovi konji ne samo primarno prevozno sredstvo mahom
nomadskog stanovništva Mongolije, već i najbrojnija vrsta. Njih, naime, ima više od tri miliona, dok Mongolija broji svega 2,75 miliona stanovnika.
4. Zemlja u kojoj se priča najviše jezika

Papua Nova Gvineja

Papua Nova Gvineja | Foto: Profimedia

Papua Nova Gvineja apsolutni je svetski šampion po broju jezika koji se u toj zemlji govore. Tamo je, naime, u upotrebi više od 750 jezika! Najzastupljeniji su motu i takozvani "pidžin" engleski, odnosno lokalnamešavina engleskog i kineskog.
5. Aljaska ima peščane dine

Aljaska Peščane dine

Peščane dine Aljaske | Foto: Profimedia

Pri pomenu peščanih dina, prva asocijacija su nepregledna prostranstva Sahare. Ali, manje je poznato da dina ima i na Aljasci. Najpoznatija je Velika peščana dina Kobuk, koja se nalazi oko 60 kilometara iznad arktičkog kruga, gde temperature leti dosežu čak do 37 stepeni Celzijusa! Na tom prostoru postoje tri klastera peščanih dina - Veliki i Mali Kobuk i Hant river, koji zauzimaju oko 65 kvardatnih kilometara.
6. Čudne irske vetrenjače

Irska Vetrenjača

Irska vetrenjača | Foto: Profimedia

Vetrenjače širom sveta okreću se suprotno od smera kazaljke na satu. Ali,ne i u Irskoj... U ovoj zemlji one se rotiraju u kontra smeru.
7. Londonski most usred Arizone

Londonski most Lejk Havasu Siti Arizona SAD

Londonski most u Arizoni | Foto: Profimedia

Logika nalaže da se, kada kažemo "londonski most", prvo i jedino pretpostavi da je u pitanju most koji se nalazi u prestonici Velike Britanije. Ali, jedan takav most postoji i u Arizoni, SAD. Naime, most koji je tridesetih godina 19. veka premošćavao reku Temzu u Londonu, 1968. je prodat za tadašnjih 2.460.000 dolara izvesnom Roberu Mekalohu Starijem, koji ga je prebacio u Lejk Havasu Siti u Arizoni. Svih 10.246 blokova mosta prevezeni su i ponovo postavljeni preko lagune jezera Havasu, te je most ponovo otvoren 1971. godine.
8. Najizolovaniji grad na svetu

Pert Australija

Pert | Foto: Profimedia

Australijski grad Pert smatra se najizolovanijim gradom na svetu. Čak 200 kilometara oko Perta prostire se pustinja, kroz koju se morate probiti ako želite da se domognete drugog grada.
9. Snaga reke Amazon

Reka Amazon Brazil

Reka Amazon Brazil | Foto: Profimedia

Reka Amazon u Atlanski okean ubacuje ogormnu količinu vode, zbog čega se čak i na više od 100 kilometara od njenog ušća, na pučini, usred okeana može pronaći slatka voda.
10. Najduža pruga na svetu

Transsibirska železnica

Transsibirska železnica | Foto: Profimedia

Čuvena transsibirska železnica najduža je na svetu. Njom se, od Moskve do Vladiviostoka, putuje čak sedam dana, a dugačka je celih 9.000 kilometara.
11. Izgubili smo četiri petine šuma

Amazonija Krčenje šuma

Krčenje šuma u Amazoniji | Foto: Profimedia

Samo oko 22 odsto originalnih šuma, koje su nekada postojale na Zemlji, danas prekriva našu planetu. Zapadna Evropa ostala je bez 94 odsto, Afrika 92, Okeanija 78, Severna Amerika 66 i Južna Amerika 54 procenta šuma. Oko 45 odsto svetskih tropskih šuma, koje su nekada pokrivale 1,4 milijarde hektara, nestalo je u poslenjih nekoliko decenija.
12. Najkraći interkontinentalni komercijalni let

Gibraltar Aerodrom

Gibraltarski aerodrom | Foto: Profimedia

Najkraći interkontinentalni komercijalni, od svega 55 kilometara, povezuje Gibraltar (Evropa) i Tanžir (Afrika). Let traje celih 20 minuta.
13. Najširi most na svetu

Sidnej Most Luka

Most u sidnejskoj luci | Foto: Profimedia

Prema "Ginisovoj knjizi rekorda", most u sidnejskoj luci najžiri je na svetu. On ima čak 16 kolovoznih traka, po osam na dva nivoa, koji su široki 49 metara.
14. Najveći kompleks palata

Zabranjeni grad Peking Kina

Zabranjeni grad | Foto: Profimedia

Zabranjeni grad u Pekingu najveći je kompleks palata na svetu. Tokom skoro 500 godina tu su boravili carevi sa porodicama i poslugom, a zabranjeni grad je predstavljao i ceremonijalni i politički centar kineske vlade. Građen je od 1406. do 1420. godine, sadrži 980 objetaka sa 8.707 soba i zauzima površinu od 720.000 kvadratnih metara.
Poslednji komentari
  • Duki Vreme: 20.03.2015 14:03h

    Verujem da je sposoban čovek iz onoga što znam o njemu. Moćnicima iz senke takav ne treba. Finansiraće poslušnike koji dobro glume samarićane. Posle afro varijante verovatno je u igri žena predsednik. A i familija je dokazano Kurta-Murta. Da sam amer? Glasao bih za Trampa. Ali bih opkladu položio na gospavu Klinton. Ko zna? Možda izgubim ?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP