Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

OPASNI PO ŽIVOT?

Ovih deset rasa pasa su zabranjene u nekim delovima sveta! (FOTO)

Autor: A. O. | 23.06.2014 - 14:05:00h | Komentara: 3

Iako se mnogima od nas čini nefer i besmisleno, ali u mnogim zemljama širom planete postoje zakoni koji zabranjuju da gajite određene rase pasa. "Opravdanje" za takave propise su pokušaji da se redukuje broj opsanih pasa u zemlji...

Sprovođenje ovih zakona je obično veoma skupo i teško, ali uprkos tome pojedine rase pasa su i dalje nelegalne jer se smatraju "pretećim".
Ovo su 10 rasa koje su zabranjene u nekim zemljama.

Tosa Inu

Tosa Inu | Foto: Wikipedia

Tosa Inu

Tosa Inu su veoma masivni psi koji mogu da budu teški od 60 do 90 kilograma. Oni se obično treniraju za borbe još od rođenja i zakonski su zabranjena vrsta u Danskoj, Norveškoj i na Malti de se smatraju veoma opasnim.

Pit bul

Pit bul | Foto: Profimedia.rs

Pit bul

Pit bulovi su originalno uzgajani kako bi se borili sa medvedima i bikovima. Nekoliko istraživanja je pokazalo da je ova rasa pasa odgovorna za gotovo 40 odsto napada na ljude, posebno dece. Iz tog razloga, Pit Bulovi su zabranjeni skoro u celom svetu, naročito u Majamiju i u Britaniji.

Presa Canario

Presa Canario | Foto: Wikipedia

Presa Kanario

Ovo sau veliki psi koji su originalno uzgajani kao čuvari stoke. Kod ove rase ključno je da se dresiraju i socijalizuju od najranijeg doba, ali mogu da budu i agresivni. Posle izveštaja o ubistvima koja su izvršili psi ove rase, zabranjeni su u Australiji i na Novom Zelandu.

Napolitanski mastif

Napolitanski mastif | Foto: Wikipedia

Napolitanski mastif

Iako se ova rasa Mastifa ne povezuje nužno sa opasnim psima, njihovo posedovanje je zabranjeno u Singapuru, dok u Rumuniji morate da prođete psihološku procenu kako biste mogli da ih gajite. Potpuno odrastao pas Neapolitan Mastifa može da teži i do 90 kilograma i može biti opasan.

Brazilska fila

Brazilska fila | Foto: Wikipedia

Brazilska fila

Ovu rasu nazivaju i Brazilski Mastif jer su popularizovani u Brazilu. Njihova tragačka sposobnost može da bude na zavidnom nivou, ali istovremeno njihova agresivnost i snaga mogu da budu zastrašujući. Možda je upravo to razlog zašto su Danska, Izrael, Malta, Norveška i Velika Britanija zabranila držanje ove rase pasa.

Argentinska doga

Argentinska doga | Foto: Wikipedia

Argentinska doga

Ovi beli veliki i mišićavi psi su razvijeni u Argentini uglavnom za lov, posebno na pume i divlje veprove. Iako su uzgajane da ne budu agresivne, one su veoma atletski nastrojene i ekstremno jake. Iz tog razloga, posedovanje doge u Australiji, Novom Zelandu, Portugalu i u Velikoj Britaniji je ilegalno.

Čehoslovački vučjak

Čehoslovački vučjak | Foto: Wikipedia

Čehoslovački vučjak

Čehoslovački vučjak je jedan od primera hibridne vrste vukova, od kojih su mnoge ilegalne za čuvanje kao kućnog ljubimca. Postoje izveštaji o napadima vučjih vrsta, posebno na decu koju posmatraju kao plen, a to je primer da poseduju vučje instinkte.

Boerboel

Boerboel | Foto: Wikipedia

Boerboel

Ova rasa pasa je originalno uzgajana da brane domaćinstva. Nekada su bili i na prvim linijama odbrane protiv predaora kao što su hijene, lavovi i druge velike mačke. Međutim, odkako su priznati kao borilačka rasa, zabranjeni su u Danskoj 2010. godine.

Američki buldog

Američki buldog | Foto: Wikipedia

Američki buldog

Američki buldozi su veoma mišićavi psi. Iako su poznati po svojoj druželjubivoj i prijatnoj prirodi, ovi psi mogu da budu veoma puni samopouzdanja pa postaju i tvrdoglavi. Zabranjeni su u Danskoj i Singapuru posle izveštaja o smrtonosnim napadima.

Američki bandog

Američki bandog

Američki bandog

Ovi mišićavi psi se koriste za borbe, iako nisu originalno uzgajani u te svrhe. S obzirom na to da je u pitanju mešavina Američkog Pit bul terijera i Napolitanskog mastifa, ova rasa je zabranjena u zemljama gde su ove dve rase ilegalne.

Poslednji komentari
  • Gradjanin Vreme: 23.06.2014 16:51h

    Nijedan pas nije problem. problem je uvek u vlasniku. Isto kao sa posedovanjem oruzja. U nekim zemljama EU, morate da prodjete psiholosku proveru i posebnu obuku kako biste imali psa rase Staford. Iskreno, i nisu za svakoga psi generalno, a posebno snazni psi.

  • branislav Vreme: 23.06.2014 18:35h

    ja imam avlijanera zove se Mucika, mi ga našli i inije lajao mislili smo da je nem ali sad laje i na vrapce,gliste... laje ko boletan on bi ove sve kere otero sa lajanjem

  • Slađa Vreme: 24.06.2014 14:48h

    Ja imam rotvajlera ženku staru 6 godina koja je kao čuvar toliko agresivna ali čim neko od porodice porazgovara sa "uljezom", odmah se izvrne za maženje.Bez obzira na rasu sve je u odgoju psa,jer ako je pas odgajan za borbe normalno je da posjeduje neobuzdanu agresivnost.Ali i ako uzmete kuče koje nosi taj agresivni gen pravilnim odgojem možete dobiti vrlo dobrog i odanog psa,bez opasnosti da će napasti,bilo vas ili nekog drugog!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP