Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

USLOVI EU ZA POMOĆ

Ovo Grčka mora da ispuni!

Autor: | 13.07.2015 - 15:48:00h | Komentara: 2

Grčka i evrozona postigli su danas preliminarni dogovor o trećem paketu pomoći koji predviđa teške ekonomske reforme koje Atina mora da usvoji da bi izbegla finansijski kolaps.

Grčka OXI

Grčka OXI | Foto: AP

U saopštenju sa samita lidera evrozone se navodi da ti "minimalni zahtevi" ne garantuju uspešan ishod pregovora o paketu pomoći, navodi agencija Asošiejtid pres.
Do srede parlament u Atini treba da usvoji zakone za efikasniji sistem PDV-a i proširenje poreske osnove kako bi se povećali prihodi, početak reformi penzionog sistema, osiguravanje nezavisnosti državne statističke agencije i obezbeđivanje "kvazi-automatskih rezova u potrošnji" u slučaju da se ne ostvari budžetski suficit.
Do 22. jula moraju da se usvoje zakoni za reformu sistema građanskog prava kako bi se učinili efikasnijim i smanjili troškovi.
Takođe mora da modernizuje i ojača administraciju, kao i da smanji njene troškove, a prve predloge na tom planu treba da dostavi do 20 jula.
Među uslovima koje Atina treba da sprovede su i promene koje bi omogućile rad prodavnica nedeljom, produženje radnog vremena prodavnica, liberalizacija u vlasništvu apoteka, ograničenja za pekare i mlekare, kao i otvaranje zatvorenih profesija među kojima je prevoz trajektima.
Grčka mora i da ubrza program privatizacije prebacivanjem 50 milijardi evra vredne imovine u nezavisan fond sa sedištem u Atini.
Prema današnjem dogovoru, Grčka mora da traži podršku Međunarodnog monetarnog fonda pošto istekne njen sadašnji program s MMF-om početkom 2016.
Pored toga, Atina mora da dozvoli predstavnicima Evropske centralne banke, MMF-a i Evropske komisije, ranije poznatim kao "trojka" da se vrate u Atinu, a vlada mora da se konsultuje s tim institucijama o nacrtima svih važnih zakona pre odlaska u parlament.
Vlada u Atini mora da preispita i izmeni neke zakone usvojene u poslednjih šest meseci za koje se smatra da su unazadili prethodne reformske mere.
Poslednji komentari
  • penzioner Vreme: 13.07.2015 19:06h

    Sve to su nasi kriminalci na vlasti vec dozvolili!

  • Zeljko Vreme: 13.07.2015 20:15h

    Uz sav respekt mislim da je ovaj scenario prica za malu djecu. Nece Grcka ni 30 posto ovog duga platiti. Normalno za glasace te platise poreza ova prica je potrebna. Grcki izlazak iz EU bi automatski znazio raspad Euro zone i to su po meni Grci dobro prokuzili. Nekrivim ih nimalo jer se samo prica o dugu od 312 milijardi ali niko ne spominje koliko su Grci u stvari digli kredita , mislim ne vise od 30 posto odnosno 100 milijardi ostalo su kamate na kamate. Geopoliticki preokret te zagrljaj sa Rusikom te od tog scenaria se SAD dize kosa na glavi tako da je veliki peitisak i sa te strane. Platit ce neko ali Grci sigurno ne ili ce sve biti otpisano.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP