Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BUDUĆNOST STIŽE

Ovo je glavni adut američke avijacije za ratove budućnosti! (VIDEO)

Autor: Blic.rs | 22.03.2014 - 20:25:00h | Komentara: 2

Američka vojska je otkrila planove za izradu radikalno novog tipa vojne letelice, koja može da leti kao avion, ali i da lebdi, odnosno da vertikalno poleće i sleće, kao helikopter. Za razvoj ovog koncepta odabrane su četiri kompanije, a koja od njih će dobiti ugovor za proizvodnju znaće se 2015, dok se prvi probni letovi očekuju 2017. godine.

Prema saopštenju DARPA, -Novi koncepti letelica sa vertikalnim poletanjem tokom generacija nisu bili u stanju da razviju maksimalnu brzinu, a da prtiom ne žrtvuju domet, efikasnost i sposobnost za obavljanje korisnih zadataka.

Boingov "Fantom svift"
Darpin program VTOL eksperimentalnog aviona (VTOL X-plejn) nastoji da na ove izazove odgovori inovativnim kombinovanjem modela fiksnih i rotacionih krila, kako bi se omogućila radikalna poboljšanja u pogledu kapaciteta za vertilkalan i običan let.
Preliminarni ugovor za Fazu 1 razvoja VTOL X-plejna Darpa je sklopila sa četiri kompanije: “Aurora flajt sajens korporejšn”, “Boing komopani”, “Karem erkraft” i “Sikorski erkraft korporejšn”.

"Karem erkraftova" letelica

 Prema rečima menadžera programa DARPA Ašiša Bagaija, Naučno-istraživački ogranak vojnih snaga SAD traži različite pristupe kada je reč o rešavanju ovog izuzetno izazovnog problema.


Takvi pristupi se ovog puta i nude, pri čemu cilj predstavlja razvoj novih tehnologija, i njihovo uklapanje sa već postojećim.
Jedan od četiri odabran projekta je i “Boingov” “fantom svift”, za koji je “Boingov“ tim uveren da bi mogao predstavljati odgovarajuće rešenje. On ima dva velika mlaznika za vertikalno uzletanje (u trupu aviona), a kada avion počne da leti, ovi mlaznici se zatvaraju.

Projekt kompanije

Projekt kompanije "Sikorski erkraft"

 
Na vrhovima krila ima i male skrivene mlaznike koji obezbeđuju potisak unapred, kao i dodatnu visinu i kontrolu nad avionom tokom leta.

Prošle godine se puno radilo na razvoju prototipa, uz korišćenje najsavremnijih tehnologija, kaopšto je 3D štampa, kako bi se umanjeni prototip “fantom svifta“ što pre konsturisao i testirao.

Poslednji komentari
  • avijaticar Vreme: 22.03.2014 22:47h

    Američka vojska godinama koristi ovakvu letelicu - Bell-Boeing V-22 Osprey.

  • Dejan Vreme: 23.03.2014 02:14h

    ameri psi rata sumnjam da cete doziveti 2017g., kao sto rece Ruski minister odbpretvoricemo ameriku u radioaktivni pepeo

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP