Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

KAPA DOLE!

Ovo je prva naslovna strana magazina "Šarli Ebdo" posle napada! (FOTO)

Autor: B92 | 13.01.2015 - 12:36:00h | Komentara: 0

"Šarli ebdo" objavio je kako će izgledati naslovna strana broja koji će se u sredu, sedam dana nakon tragedije, pojaviti na kioscima.

I Muhamed je Šarli | Foto: Profimedia

Na naslovnoj strani je prorok Muhamed sa suzom u oku koji drži znak "Je Suis Charlie". Iznad crteža biće naslov "Tout est Pardonné" što znači "Sve je oprošteno".

Nedeljnik, koji je bio pod pretnjom muslimanskih ekstremista upravo zbog toga što je često objavlivao karikatura Muhameda, prikazaće proroka kako plače, obučenog u belo i kako nosi natpis sa sloganom koji je preuzeo ceo svet u masovnim demonstracijama zbog napada.
Karikaturu, koja je večeras dostavljena agenciji Frans pres, potpisao je Luc (Luz).
Ovaj broj koji su sastavili "preživeli" - Luc je jedan od preživelih posle napada prošle nedelje - biće štampan u tri miliona primeraka, u odnosu na 60.000 koliko ih je ranije obično izlazilo, i biće prodavan u 25 zemalja.
Specijalno izdanje lista, koje izlazi u sredu, biće štampano na 16 različitih jezika za čitaoce širom sveta, rekao je kolumnista "Šarli ebdoa" Patrik Pelu.
Distributer je već preplavljen zahtevima u Francuskoj i inostranstvu zbog čega je odlučeno da se napravi vanredni tiarž od tri miliona primeraka, umesto milion koliko ih je prvobitno bilo predvidjeno.
Advokat i portparol lista Ričard Malka podsetio je danas popodne da su se crteži Muhameda i drugih velikodostojnika svih religija često pojavljivali u listu već godinama.
On je rekao da je u svakom broju "Šarli ebdoa" poslednje 22 godine bilo karikatura pape, Isusa, sveštenika, rabina, imama i Muhameda i da bi bilo "začudjujuće" da u broju koji će izaći u sredu ne bude crtež Muhameda.
U napadu na list 7. januara ubijeno je 12 ljudi, od kojih osam iz redakcije "Šarli ebdoa", a ranjeno je 11.
Braća Said i Šerif Kuaši, koja su u prošlu sredu u napadu na redakciju "Šarli ebdoa" ubili 12 ljudi, uključujući petoricu najboljih karikaturista i još tri člana redakcije, vikali su posle napada da su "osvetili proroka Muhameda".
List "Šarli ebdo" je u prošlosti više puta objavljivao satiričke karikature proroka Muhameda, što je u nekim muslimanskim zemljama izazvalo veliki bes i proteste. Redakcija francuskog lista je zbog pretnji radikalnih muslimana od 2006. imala policijsku zaštitu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP