Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

NAPRAVIO PLAN

Ovo je Putinov plan u 7 tačaka za smirivanje krize u Ukrajini!

Autor: | 03.09.2014 - 18:09:00h | Komentara: 0

- Nadam se da će lideri Ukrajine podržati predviđeni napredak u bilateralnim odnosima. Da bi se zaustavilo krvoproliće i stabilizovala situacija u jugoistočnoj Ukrajini, verujem da zaraćene strane odmah moraju da usklade i da koordiniraju naredne poteze - rekao je predsednik Rusije.

Apelovao da se oslobodi nekoliko stotina ukrajinskih vojnika: Vladimir Putin

Vladimir Putin | Foto: Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin, je nakon telefonskog razgovora sa ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom, izneo je plan u sedam tačaka za rešenje oružanog sukoba u Ukrajini.
Prema tom planu, Putin je najpre naveo prekid ofanzivnih dejstava proruskih snaga u regionima Luganska i Donjecka, zatim povlačenje ukrajinskih snaga na razdaljinu sa koje ne može artiljerijom da se gađa po naseljima na jugoistoku zemlje, preneli su ruski mediji.
Sledeća faza bila bi uspostavljanje objektivne i potpune međunarodne kontrole prekida vatre i praćenje stanja u bezbednosnoj zoni.
Kao četvrtu tačku Putin je naveo prekid dejstava ukrajinske vojne avijacije protiv civila i naselja.
Peto je razmena zarobljenika po sistemu “sve za sve” bez postavljanja posebnih uslova, a šesto uspostavljanje humanitarnih koridora za izbeglice i dostavljanje pomoći u Donbas.
Poslednjom, sedmom tačkom plana predviđeno je direktno pristupanje ekipama za obnovu uništene i oštećene infrastrukture u Donbasu i obezbeđivanje pomoći za popravke.
Putin je izrazio nadu da će rešenje za situaciju u Ukrajini biti usvojeno 5. septembra na sastanku kontakt grupe predstavnika Kijeva i jugoistočne Ukrajine.
- Nadam se da će lideri Ukrajine podržati predviđeni napredak u bilateralnim odnosima. Da bi se zaustavilo krvoproliće i stabilizovala situacija u jugoistočnoj Ukrajini, verujem da zaraćene strane odmah moraju da usklade i da koordiniraju naredne poteze – rekao je Putin.
Kijev je povukao raniju današnju izjavu o stalnom prekidu vatre koju je zamenio terminom koji podrzaumeva njenu mekšu upotrebu.
Putin je naveo da prekid vatre zavisi od dogovora Kijeva i Donbasa i da to nije u nadležnosti Moskve.
Inače, Vladimir Putin je istakao da je sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom dogovorio akcioni plan o rešavanju krize i izjavio da veruje da će vlasti Kijeva i jugoistočne Ukrajine postići konačan sporazum na predstojećem sastanku Kontakt grupe o Ukrajini 5. septembra.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP