Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

POSLUŠAJTE

Ovo je soundtrack revolucionarne Bosne!

Autor: Index.hr | 08.02.2014 - 09:34:00h | Komentara: 0

U Bosni i Hercegovini već par dana traje potpuni haos izazvan nepodnošljivim nezadovoljstvom naroda opštim stanjem u državi.

Crnilo

Kao što je istorija već nebrojeno puta pisala, takvi su događaji uvek višestruko propraćeni, a neretko i podstaknuti od strane umetnosti i kulturnih radnika koji u toj sferi nikad ne miruju. BiH je oduvek obilovala takvim autorima na raznim poljima kulturnih delatnosti, od književnosti preko muzike do filmova. Dovoljno je, za početak, spomenuti velikog Ivu Andrića i Miroslava Mandića koji su svojim doprinosom odavno zadužili regiju.
Ipak, u svetlu novih događaja spomenućemo muzičare koji o gorućim temama rata, krize i revolucionarnog duha nikad nisu ćutali.

Bosanski reper Frenkie, pravim imenom Adnan Hamidović, iz Bijeljine započeo je sa svojim muzičkim radom u Nemačkoj. Nešto kasnije u Tuzli je 1999. okupio prvu uspešnu ekipu Disciplinska Komisija, uz njega tu je bio i Edo Maajka koji je kasnije Frenkieja vodio na svoje turneje kao drugog pevača.

Frenkie, kojeg opisuju rečima: "On više zvuči kao neki sledbenik Rage Against The Machine nego neki MTV reper", proslavio se svojim hitom "Hajmo ih rušit" koji se našao na njegovom albumu prvencu. Godinu dana kasnije pridružio se aktivističkom pokretu DOSTA i snimio istoimeni album.

Iz trenutno vatrene Tuzle dolazi i Damir Avdić, poznat i pod umetničkim imenima Graha, Diplomac i Bosanski Psiho. Za zagrebački diskografsku kuću snimio je 12 pesama koje je objedinio na albumu "...od trnja i žaoka", a na kontroverznoj je naslovnici CD-a poznata slika Čegevare, ali precrtane. Avdić je jasno dao do znanja u čemu vidi problem: "Ovo je album za odrasle. Ne mislim na godine, naravno. Već na one koji su svesni da je Čegevara danas samo brend kao Diesel, Puma, Hilfiger. Barikade danas kroji Armani. Zato su svi na njima. Nema tu ni k*rca od revolucije".

Avdić sasvim nepretenciozno peva o problemima prosečnog mladog čoveka iz BiH, a s godinama je postao uzdanica mnogih svojih istomišljenika.

O Dubiozi Kolektiv našoj publici ne treba mnogo govoriti, budući da svaki njihov koncert u Srbiji ali i regionu proprate desetine hiljade fanova. Bend je aktivan već deset godina, a obieležava ga jaka politička poruka antifašizma, ravnopravnosti i tolerancije uz čest naglasak na konzumaciji marihuane, sve skupa zapakovano u "radio friendly" zvuk s Jamajke.

Odnedavno je na sceni i bend novijeg kova, U.A.M. ili Univerzitet Angele Merkel, za kojeg je svet čuo putem njihove pesme "Svet za nas".
"Ne kažem da smo mi izazvali revoluciju, ali jesmo sigurno jednim delom inicirali ovaj napaćeni narod, da napravi nekakav korak, pa sam i sam prisustvovao mirnim protestima koji su eskalirali... Ali, sve nekako ima smisla, kriminalci, mrtvi hladni pucaju po gradu, deca tih istih, koji beže danas od onih zbog kojih su tu, divljaju gradom, a ta ista policija koja bije ovaj narod, zatvara oči... Eto, o tome peva U.A.M. Univerzitet Angele Merkel-Svet za nas", rekao je član  U.A.M., Adis Selimović.

Iako ga uglavnom pamtimo po komičnim i domišljatim tekstovima, Edo Maajka, rođen u Brčkom, takođe je opevao vladu crnim tonovima. Njegov hit "Mahir i Alma" doneo mu je slavu u regionu, a nakon njega usledio je odličan album "Slušaj mater" nakon kojeg Edina Osmića neko vreme niko nije mogao skinuti s trona.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP