Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DAN BESA U EGIPTU - KAIRO JE POSTAO KRVAVA RATNA ZONA

Pale i pljačkaju pravoslavne crkve!

Autor: Ekipa Alo! | 17.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 1

Egipatski Kopti, pravoslavci, najveće su žrtve poslednjeg talasa nemira koji je zahvatio zemlju.

Jedna od nekoliko  desetina spaljenih crkava u Kairu

Jedna od nekoliko desetina spaljenih crkava u Kairu | Foto: AP

U napadima islamista tokom samo 24 sata zapaljeno je i opljačkano preko 50 crkava, najviše u Kairu i drugim većim gradovima. Islamisti, koji već nedeljama protestuju, nakon što je vojska sa vlasti zbacila Muhameda Morsija, krivce za loše stanje u zemlji pronašli su u Koptima.


„Naišla je rulja koja je skandirala da je Egipat islamska država. Upali su u Crkvu device Marije i zapalili je. Niko od nas nije očekivao da će nas napadati”, rekao je Šenuda el Sajeh (67), jedan od svedoka napada.
U Egiptu, koji ima oko 84 miliona stanovnika, 10 odsto čine Kopti. Episkop Angelos kaže da će Kopti tražiti da se detaljno istraže svi napadi na crkve koji su bili orkestrirani.

„Želimo da se odgovorni privedu pravdi. Oni pokušavaju da urede nešto mnogo opasnije od paljenja crkava. Oni žele da započnu spiralu nasilja i izazovu građanski rat”, kaže episkop Angelos.

 
Juče su u Kairu Muslimanska braća posle tradicionalne muslimanske molitve petkom, organizovali Dan besa u znak protesta, zbog nasilja od srede, kada je poginulo 580, a ranjeno preko 4.000 ljudi.

„Si-En-En“ (CNN) je objavio reportažu iz Kaira s naslovom: „Kairo se pretvorio u krvavu ratnu zonu“.

Nasilje na ulicama egipatske prestonice se ne smiruje

Nasilje na ulicama egipatske prestonice se ne smiruje | Foto: FoNet / EPA


„Nikad nisam video ovoliko krvi. Ranjene su samo nosili, mnogi od njih su bili u jako lošem stanju i većina je bila upucana”, opisao je reporter Reza Sajah i dodao:
„Mislim da gledamo samo početak krvave bitke između dve frakcije koje žele da kontrolišu ulice Egipta“.

Bliski istok je podeljen u vezi sa situacijom. S. Arabija i UAE podržavaju vojsku, dok su Turska, Iran i Katar stali na stranu Muslimanske braće.

Srbi se ne plaše!


Posle eskalacije nasilja u Egiptu, u Srbiji se nije povećao broj otkazanih aranžmana za letovanje u toj zemlji, izjavio je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA. Otkazuje se od 10 do 15 odsto uplaćenih aranžmana, što je prosek od kada su nemiri uopšte počeli, precizirao je on i dodao da šest agencija u Srbiji, članica Jute, organizuju letovanja u Egiptu. Trenutno u Egiptu boravi između 650 i 700 naših turista.

Ko su Kopti?


Kopti za sebe tvrde da su potomci drevnih Egipćana. Oni su ujedno najveća hrišćanska zajednica na Bliskom istoku. Kopti, Jermeni i Etiopljani su monofiziti. Oni priznaju postojanje samo jedne prirode u Hristu- Bogočovečanske. Ne priznaju 4. Vaseljenski Sabor u Halkidonu (pa se nazivaju anti-halkidoncima), koji je proglasio da u ličnosti Hristovoj postoje dve prirode: božanska i čovečanska. Kopti imaju vlastiti koptski jezik, ali on služi isključivo u liturgijske svrhe, mada ga i tamo potiskuje arapski jezik kojeg su Kopti odavno prihvatili u svakodnevnom životu. Tokom tri decenije vladavine Hosnija Mubaraka nije bilo većih incidenata između Kopta i muslimana. Po rušenju Mubarakove vlasti položaj Kopta se značajno pogoršao.

Poslednji komentari
  • Jedan pismen za razliku Vreme: 18.08.2013 01:46h

    Kopti nisu pravoslavci, oni su monofiziti, koji su se od rpavsolavnih odcepili 350 godina pre rimokatolika. Ali to nema vez es aspaljivanjem bilo kog verskog objekta bilo koje religije na svetu, sto je potpuno nedopustivo i treba da se najstroze kaznjava kao zlocin iz mrznje (hate crime).

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP