Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

RASIPNIK

Paneta američkom
generalu oduzeo jednu zvezdicu!

Autor: Beta-AP | 13.11.2012 - 20:37:00h | Komentara: 0

Američki sekretar za odbranu Leon Paneta smanjio je čin bivšem šefu afričke komande Vojske SAD, generalu Vilijamu Vordu, optuženom da je potrošio hiljade dolara na skupa putovanja i druge neovlašćene rashode, rekaoje danas jedan viši neimenovani zvaničnik SAD.

Leon Paneta

Leon Paneta degradirao rasipničkog generala | Foto: AP

Paneta je oduzeo Vordu jednu zvezdicu te će on moći sada da ode u penziju kao general-potpukovnik sa tri zvezdice, uprkos protivljenju šefa Generalštaba, generala Martina Dempsija, koji je od Panete tražio da dozvoli Vordu da u penziju ode kao general sa četiri zvezdice, kako su naveli bezbednosni zvaničnici.

Vordu je, takođe, naloženo da vladi vrati 82.000 dolara. Generalni inspektorat Sekretarijata odbrane je utvrdio da je Vord koristio vojna vozila da suprugu vodi na šoping ture i u banje, a na račun Vlade SAD je spavao na Bermudima, u apartmanu od 750 dolara.
U izveštaju se precizira da je Vord na državni račun, sa suprugom i članovima osoblja odsedao u skupim hotelima, i da je u Vašington putovao u konvoju od pet vozila.
Iako izveštaj sadrži i Vordova opovrgavanja svih optužbi, istražitelji su utvrdili da ona ne odgovaraju dokazima protiv njega.
Agencija AP ocenjuje da će oduzimanje čina generala koji je bio prvi komandant Afričke komande američke vojske, koštati i smanjenja penzije: godišnje će dobijati 209.000 dolara, umesto 236.000.
Po propisima američke vojske, čin general-majora sa dve zvezdice je najviši koji neko vojno lice može da dostigne regularnim putem. Da bi postao general-potpukovnik sa tri zvezdice ili general sa četiri zvezdice, potrebno je da ga imenuje predsednik i Kongres to potvrdi.
Čin generala sa četiri zvezdice, medjutim, ne smatra se stalnim, i traje samo onoliko dugo koliko je general na dužnosti tog ranga. Ukoliko neko nije na toj dužnosti više od 60 dana, automatski se vraća na čin od dve zvezdice.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP