Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

KAO U FILMU ARMAGEDON

PANIKA: Meteorska kiša povredila 1000 ljudi, uskoro NOVI UDAR meteorita!
(UZNEMIRUJUĆI VIDEO)

Autor: E.A. | 15.02.2013 - 11:24:00h | Komentara: 9

Meteorska kiša izazvala je danas eksplozije u donjem delu atmosfere iznad Urala, a prema pojedinim izveštajima više od 1000 ljudi je povređeno, uglavnom fragmentima stakla jer su se u pojedinim oblastima prozori na kućama rasprsnuli. Na dramatičnim video snimcima koje prenose ruske TV stanice vide se prizori nalik onima iz holivudskih filmova katastrofe.

kk

Trag padajućeg meteora u Čeljabinsku | Foto: Reuters

Među stanovnicima Čeljabinska zavladala je panika. Na dramatičnim video snimcima koje prenose ruske TV stanice vide se prizori nalik onima iz holivudskih filmova katastrofe.

POSLEDNJA VEST: Preti novi udar ogromnog asteroida

koji bi mogao da zbriše grad veličine Londona!

Ruski astronom Sergej Smirov iz opservatorije Pulkovo pre nekoliko minuta izjavio je da Zemlji preti novi još opasniji udar meteorita! Smirnov je za Rusija Tudej rekao da bi novi meteor mogao ući u Zemljinu atmosferu u idućih nekoliko sati! Ovaj meteor veličine je fudbalskog igrališta, a ukoliko bi pao na Zemlju mogao bi da zbriše grad veličine Londona. Gde će novi meteor pasti još se ne zna! Prema nekim spekulacijama, nije reč o meteoru već o planeti Niburu, a sudar Zemlje s njom bio bi kataklizmičan (POGLEDAJ KLIKOM OVDE).

Na snimcima se vidi ogroman predmet kako preseca nebo, a zatim se raspada na nekoliko manjih delova. Svedoci navode da su čuli nekoliko razornih eksplozija, od kojih su se zatresle stambene zgrade i polomila stakla.

Meštanka Čeljabinska Gulnara Dudka dala je za list "Sajbirijan tajms" dramatičan opis događaja. Prema njenim rečima, imala je utisak da je došao Sudnji dan.

- Videla sam bleštavo svetlo kako dolazi iza mene. Sve je bilo osvetljeno, svetlo je bilo veoma jako. Bilo je kao u filmu "Armagedon" kada su počeli da padaju meteori. Stvarno sam mislila da je došao sudnji dan. Sve je bilo veoma strašno, a anaročito eksplozija. Bila je veoma snažna. Bez teksta sam. Moja kamera ne može da dočara koliko je eksplozija bila snažna - rekla je ona.

Delić meteora upao je u jezero Čebarkul

Delić meteora upao je u jezero Čebarkul | Foto: Twitter / Sergej Korn

Ruski mediji objavili su i prve fotografije na kojima se vidi rupa u jezeru Čebarkul u koji je pao jedan deo meteora koji se pri prolasku kroz atmosferu zapalio i raspao

- Meteor je eksplodirao iznad Čeljabinske oblasti na Uralu. Udarni talas je polomio prozore na nekoliko mesta - rekao je portparol ministarstva za vanredne situacije za novinsku agenciju Interfaks.


Jedan lokalni zvaničnik ministarstva za vanredne situacije rekao je da se meteor dezintegrisao iznad Urala i delimično izgoreo u atmosferi, a da su fragmenti pali na zemlju u retko naseljenim predelima Čeljabinske oblasti.

Ovaj region udaljen je oko 1.500 kilometara istočno od Moskve.

Ruska Vojska: Nismo gađali meteor!

Prema poslednjim informacijama, u Zemljinu atmosferu ušao je jedan meteorit koji je pri padu eksplodirao čak devet puta, a njegovi delovi padali su po Zemlji. Ruske vlasti demantovale su da je vojska raketama gađala meteorit. Takođe, iz Evropske svemirske agencije stigla je i službena potvrda da asteroid čiji se prolazak pored Zemlje očekuje večeras i meteor nemaju veze jedno s drugim.


 

Meteor težak nekoliko tona

Nebeska tela čiji pad je zabeležen jutros na Uralu, u ruskom Povoložju, kao i u Kazahstanu, predstavljala su delove meteorita zapaljenog na nebu. Pretpostavlja se da je on ima neokoliko desetina metara u prečniku, da je bio težak nekoliko tona i da je leteo ka Zemlji brzinom od desetak kilometara u sekundi. U gustim slojevima atmosfere raspao se na manje fragmente. To je pomoglo da se izbegnu žrtve i jaka razaranja, smatraju naučnici.

Meteor Rusija

Meteorska kiša pokosila i krovove zgrada

Prema svedočenju očevidaca, prvo je nebo ozarila jaka munja, zatim se začula eksplozija i na nebu se pojavila svetleća lopta koja je ostavila posle sebe široki beli trag. Udarni talas je izbio stakla mnogih zgrada. Delići meteorita su pali u fabriku cementa u Čeljabinsku, delimično su srušili krov i zid. Oštećeni su električni vodovi.

Više od 1000 osoba se obratilo za medininsku pomoć, uglavnom sa posekotinama.
- Da je meteorit bio veći, žrtava je moglo da bude mnogo više. Jednostavno smo imali sreće, smatra šef odeljenja za fiziku i evoluciju zvezda Astronomskog instituta RAN Dmitrij Vibe.

Meteor Rusija

On je jedna od žrtava meteorske kiše

Prema poslednjim informacijama operativnog štaba, meteorit je pao u jezero koje se nalazi na kilomatar udaljenosti od grada Čebarkulj u Čeljabinskoj oblasti. Sada na mestima pada delova nebeskog tela radi 20 hiljada spasilaca. Oni otkrivaju oštećenja i traže fragmente meteorita – to je materijal od neprocenjivog značaja za naučnike.

Solarni sistem je ispunjen supstancom Osim planet u njemu postoje i mnogo manja tela čije razmere mogu da dostižu stotine kilometara, a mogu da se mere buklavno u metrima. Naravno, ova tela se s vreme na vreme sudaraju jedna s drugim, i sa planetama, između ostalog sa Zemljom. Kada takvo telo uđe u atmosferu zemlje, njegova brzina je vrlo velika. Ona se meri desetinama kilometara u sekundi. I prilikom kočenja u zemljinoj atmosferi ono se vrlo brzo zagreva, počinje da isparava, izdvaja se vrlo velika energija. Ako telo ima male razmere, može u potpunosti da se raspadne, i takav raspad može da izgleda sa Zemlje kao eksplozija. Isti fragmenti koji ostanu posle prolaska kroz atmosferu padaju i u tom trenutku počinju da se nazivaju meteoritima.

Meteor Rusija

Eksplozija meteorita izvalila prozore na brojnim zgradama

Rogozin: Zemlja se mora ujediniti

radi odbrane od pretnji s neba!

- Čovečanstvo nije naučilo da sprečava pad meteorita na Zemlju. U raznim zemljama, između ostalog u Rusiji, deluju sistemi praćenja nebeskih tela, ali oni za sada nisu dovoljno razvijeni, govori šef odeljenja Astronomskog instituta RAN Oleg Malkov.

To je prilično ozbiljna tema tako da se njome može baviti na vrlo visokom nivou. U UN postoji radna grupa o ovoj problematici. Već pet godina ona funkcioniše. U SAD specijalni teleskopi se prave za takva partolska posmatranja. Mene brine što nas američke kolege nisu upozorile. Ali sumnjam da su ga prevideli. Zato što pretpostavljam da je aseteroid išao od strane Sunca, a to je za sad za nas mrtva zona. Ovde su potrebni još skuplji instrumenti koje treba izbacivati u kosmos i posmatrati okoline Sunca iz oblasti koje se ne vide sa Zemlje.

- Radi formiranja sistema za upozoravanje i sprečavanje opasnog zbližavanja objekata kosmičkog porekla sa Zemljom, potrebno je da se vodeće zemlje ujedine. Događaji na Uralu potvrđuju aktualnost ove ruske inicijative, izjavio je potpredsednik vlade RF Dmitrij Rogozin.
 

Poslednji komentari
  • Velko Vreme: 15.02.2013 11:30h

    ALO! Na jednom snimku u donjem uglu lepo se povremeno vidi RT 31.12, 2012. 18, 30... kada je načinjen originalan snimak.Uoči Nove godine!!! Datuma malo ima pa malo nema. O ČEMU SE RADI? Šta je original a šta falsifikat. Pogledajte te detalje. Zašto je to skrivano skoro dva meseca? Vest je kao da se to dogodilo danas a očito nije.

  • Ero Vreme: 15.02.2013 11:59h

    Mozda su Maje malo zaokruzili neke brojeve u racunici, greska je u par meseci na 4200 godina..

  • Drago Vreme: 15.02.2013 13:41h

    Ni ja na mom fotoaparatu nemam tačno vreme ni mesec i godinu, pa je moguće da je to u pitanju!

  • Ilija Ikic Vreme: 15.02.2013 16:15h

    Da je Rusija normalna zemlja taj astronom bi bio uhapsen i osudjen na vise godina zatvora zbor uznemiravanja gradjana i izazivanja panike. Taj drugi astreoid prolazi na 27.000 kilometara od zemlje i ide svojim putem.

  • alien Vreme: 15.02.2013 17:34h

    Kakav naslov.. Uskoro novi udar.. A gde to? Ne sirite paniku ne, sva sreća pa vaš ne prati široka masa ljudi.. Ne treba svako da piše..

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP