Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

EVROPA U STRAHU

Panika se širi brže od ebole!

Autor: | 13.10.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Češka policija morala je preksinoć da zatvori Glavnu železničku stanicu u Pragu kako bi uhvatila studenta iz Gane koji se uplašio karantina i pobegao sa praškog aerodroma!

Hoće li zabraniti letove iz Afrike?

Hoće li zabraniti letove iz Afrike? | Foto: AP

Lažna uzbuna
Mladić je u Prag doputovao sa blagom prehladom, a uspaničio se da će ga izolovati u specijalnom odeljenju bolnice „Bulovka“ u Pragu, kuda prevoze sumnjive slučajeve dok testovi u Nemačkoj ne potvrde ili isključe zarazu ebolom! Pobegao je ne sačekavši kontrolu, a policija, koja se upustila za njim u potragu, našla ga je tek na Glavnoj železničkoj stanici, u centru Praga. Pokazalo se, kao i u prethodna dva slučaja u Češkoj, da je uzbuna lažna!


Zabrana letova

Još jedan oboleo


Još jedan potvrđeni slučaj ebole u SAD. Reč je o zdravstvenom radniku bolnice u Teksasu, u kojoj je prošle nedelje preminuo pacijent zaražen ebolom.

U međuvremenu, zbog povraćanja i temperature jednog od stanara blokirana je cela zgrada u predgrađu na severozapadu Pariza! Stanovništvo je diglo uzbunu, a gripozni jadničak je jedva izvukao živu glavu! Britanci su se odlučili da na najvećim aerodromima uvedu strože kontrole putnika koji dolaze iz Sijera Leonea, Gvineje i Liberije, po ugledu na Ameriku, koja je posle smrtnog slučaja na svom tlu radikalizovala stavove. Naime, na pitanje da li treba zabraniti letove iz Afrike, većina Amerikanaca je odgovorila pozitivno! Takođe, čistači aviona na njujorškoj „La Gvardiji“ protestuju jer nisu dovoljno zaštićeni od moguće zaraze! Evropom je panika počela da se širi nakon što se razbolela Teresa Romero Ramos, koja je bila deo tima koji se brinuo o španskom misionaru koji je preminuo 29. septembra. Osim straha od širenja smrtonosnog virusa, njen je slučaj postavio i pitanje opremljenosti evropskih bolnica i osoblja za ebolu jer su svetski mediji preneli izjavu jednog od lekara da su mere zaštite polovične.

Ebola

Ebola | Foto: AP

Trošak od 32,6 milijardi
Istovremeno, Svetska banka objavila je procenu materijalne štete od epidemije ebole, koja će Liberiju koštati 12 odsto BDP-a do kraja iduće godine, a Sijera Leone 8,9 odsto. Nezamisliv je to trošak i za ionako siromašne zemlje, stoga su dugoročne posledice ove epidemije u zapadnoafričkim zemljama nesagledive. Ako se širenje ebole ne zaustavi, dvogodišnji trošak Svetska banka procenjuje na 32,6 milijardi američkih dolara.

Rusija pravi tri vakcine

Rusija je saopštila da će usavršiti tri vakcine protiv ebole u roku od šest meseci, rekla je u ruska ministrica zdravlja Veronika Skvorcova. SZO ističe da postoje dve „obećavajuće” vakcine: jedna britanske kompanije GSK i druga kanadske agencije u Vinipegu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP