Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

OČEKUJU IZVINJENJE

Papa Franja nije sankcionisao
sveštenike pedofile!

Autor: Beta | 20.03.2013 - 12:25:00h | Komentara: 0

Organizacija Odgovornost biskupa pozvala je papu Franju da se izvini zato što je argetinska crkva štitila dva sveštenika kasnije osuđena za zlostavljanje dece.

Novi papa pozdravlja masu

Novi papa pozdravlja masu | Foto: FoNet - AP

Američka organizacija koja prati sveštenike optužene za zlostavljanje dece u saopštenju je ukazala na slučajeve oca Hulija Sesara Grasija, koji je vodio fondaciju "Srećna deca" i osuđen je za pedofiliju 2008, i oca Napoleona Sasa, osuđenog 2007. za zlostavljanje devojčica u narodnoj kuhinji u predgrađu Buenos Ajresa.


Horhe Bergoljo, koji je argentinski kardinal postao 2001, nije direktno bio umešan u skandale seksualnog zlostavljanja i njihovog prikrivanja, ali nije udaljio sveštenike optužene da su seksualno zlostavljali vernike, a takođe je odbio da se sastane sa žrtvama, rekao je danas advokat Ernesto Moro za agenciju AP.
"Bergoljo je bio najjači čovek u argentinskoj crkvi od početka ovog veka, a ipak vođstvo crkve nikada nije učinilo ništa da ukloni ove ljude s njihovih pozicija, niti je šta učinilo da žrtvama olakša patnje", rekao je on.
Grasi je sada na slobodi do okončanja žalbenog postupka, a pre nego što je osuđen, zahvalio je Bergolju što ga "nikad nije napustio".
Kodirektorka Odgovornosti biskupa An Dojl rekla je da to pokazuje da je Bergoljo bio podalje od globalne borbe katoličke crkve protiv zlostavljanja vernika, koja je počela 2002, posle hiljada slučajeva koji su izašli u javnost u SAD i ostatku sveta.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP