Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

KRAJ RASKOLA

Papa pozvao na jedinstvo katoličke i pravoslavne crkve!

Autor: | 30.11.2014 - 14:19:00h | Komentara: 6

"Jedino što tražimo katolička crkva i ja, to je zajednica s pravoslavnim crkvama", rekao je papa u prisustvu patrijarha Vartolomeja, s kojim je prethodno održao zajedničku liturgiju. Franja je posle toga od Vartolomeja zatražio blagoslov za sebe i katoličku crkvu.

To je, kako navodi agencija Asošiejted pres, izraz popuštanja i izražavanja poštovanja prema pravoslavnoj crkvi, što je deo papinih nastojanja da okonča raskol dve crkve, koji traje od 1054. godine.

Papa Franja

Papa Franja | Foto: AP

Papa Franja i Vartolomej su takodje pozvali na okončanje progona hrišćana u Siriji i Iraku i pozvali na dijalog s muslimanima, čime je, kako ocenjuje AP, trodnevna poseta pape Turskoj zaokružena izrazom jedinstva.
Franja i Vartolomej su u zajedničkom saopštenju pozvali lidere regiona da povečaju pomoć žrtvama ekstremističke grupe Islamska država, a posebno da dozvole hrišćanima, koji su u toj oblasti prisutni 2.000 godina, da ostanu na svojoj rodnoj zemlji.
"Užasna situacija hrišćana i svih koji pate na Bliskom istoku traži od nas ne samo da se stalno molimo već i da odgovorimo na pravi način u ime medjunarodne zajednice", naveli su u saopštenju Franja i Vartolomej.
Franja, koji predstavlja Katoličku crkvu sa 1,2 milijarde vernika, i Vartolomej, duhovni vodja 300 miliona pravoslavaca na svetu, pozvali su na "konstruktivan dijalog" sa islamom "zasnovan na medjusobnom poštovanju i prijateljstvu".
"Inspirisani zajedničkim vrednostima i osnaženi iskrenim bratskim osećanjima, muslimani i hrišćani su pozvani da saradjuju u ime pravde, mira i poštovanja dostojanstva i prava svake osobe, posebno u onim regionima gde su svojevremeno živeli vekovima u mirnoj koegzistenciji a sada tragično zajednički trpe užase rata", rekli su poglavari dve crkve.
Papini sastanci s turskim zvaničnicima su, prema ocenama analitičara, više bili razgovor gluvih. Na sastanku s turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, svako je održao svoj govor, ali prave razmene nije bilo, navodi agencija Frans pres.
Poslednji komentari
  • SrbIN Vreme: 30.11.2014 16:49h

    Papa Franja - najbolji Papa do sada, najcestitiji covek.

  • yo Vreme: 30.11.2014 17:28h

    samo sakriva cinjenicu da pod ujedinjenjem smatra da mu se svi klanjaju.

  • nikola Vreme: 30.11.2014 18:19h

    koje jedinstvo,kad katolicka crkva proglasi ratne zlocince za svece/stepinac..../.nek osude genocid i progon srba sa svojih ognjista/krajina,kosovo/ unistavanje pravoslavnih svetinja.

  • Elizabet Vreme: 01.12.2014 11:26h

    Nikola Tesla nije mogao biti rođen kao dalit poređenje je besmisleno jer bi tada bio potomak dalita. Po tom poređenju i "logici" Tesla je mogao biti rođen i kao konj. Možda je i mogao ali onda bi bio konj a ne Tesla. Niti je to opravdanje za readmisiju u Srbiju niti smo mi krivi za to.

  • Milan Vreme: 01.12.2014 12:24h

    Ne serite ljudi, kakve veze ima crkva i vera sa tim sto pricate, stvarno ste polupani :D Ovako nesto treba podrzati!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP