Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

OBJAŠNJENJE LEKARA

Papino jedno plućno krilo
neće uticati na obaveze!

Autor: Beta-AP | 14.03.2013 - 15:30:00h | Komentara: 0

Novom papi Franji uklonjen je veći deo jednog plućnog krila zbog infekcije kada je bio adolescent, ali lekari veruju da to neće uticati na njegovo obavljanje dužnosti.

212

Horhe Mario Bergoljo | Foto: Reuters

Lekari kažu da gubitak jednog plućnog krila ne znači automatski da je time ugroženo njegovo zdravlje ili da se skraćuje njegov životni vek, mada, kako kažu, to znači da za njega nema teških vežbi jer više nema isti kapacitet pluća kao ljudi s oba plućna krila.

"Verovatno neće moći da trči maraton, ali ne verujem da bi to bilo na njegovom rasporedu", rekao je doktor Piter Openšo, direktor centra za respiratorne infekcije na Imperijalnom koledžu u Londonu.
Jedno plućno krilo bi trebao da bude dovoljno ako nema drugih obolenja na njemu, dodao je lekar i izrazio uverenje velike obaveze jednog pape neće biti suviše teške za novog poglavara Rimokatoličke crkve.
On smatra, kao i drugi stručnjaci, da preostalo plućno krilo može da nadoknadi rad onog koje nedostaje, slično tome kako delovi mozga preuzimaju funkcije drugih oštećenih delova posle moždanog udara.
Stručnjaci kazu da bi danas bilo retko da se ukloni jedno plućno krilo zbog infekcije, kao što je to učinjeno novom papi rođenom u Argentini, pošto postoje antibiotici koji mogu da leče većinu plućnih infekcija. Međutim, kada je papi Franji uklonjeno plućno krilo raspoloživi antibiotici nisu bili toliko jaki.
Doktorka Dženifer Kvint, stručnjak za pluća na Londonskoj školi za higijenu i tropsku medicinu, rekla je da je činjenica da papa Franja izgleda tako zdravo i u dobroj formi sa 76 godina dobar znak za njegovu budućnost.
"Da je trebalo da ima neke veće komplikacije od operacije, do sada bi ih imao", rekla je ona i dodala da će najveći izazov za novog papu biti da održi sadašnje plućno krilo zdravo.
"Predložila bih ranu vakcinaciju od gripa i povremenu vakcinu protiv upale pluća da se izbegne infekcija", rekla je ona.
Zvanični papin biograf Serhio Rubin (Sergio Rubin) rekao je da papa oseća i danas to što nema veći deo jednog plućnog krila.
"To ga malo usporava, ali je on OK", rekao je.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP