Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

POMEN ZA 3.500 STRADALIH

Parastos pobijenim Srbima u Podrinju

Autor: Srna | 04.07.2015 - 15:35:00h | Komentara: 0

Na bratunačkom Gradskom groblju danas je služen parastos za oko 3.500 srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja koje su pripadnici muslimanskih snaga ubili u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Sveće

Ilustracija | Foto: Profimedia

Služen je parastos i prislužene su sveće i za pokoj duše 69 ubijenih i 22 zarobljena Srbina u Zalazju, Sasama, Biljači i Zagonima na Petrovdan 1992. godine.
Nakon parastosa, vence kod centralnog spomen-krsta položili su predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, a u ime Vlade Srbije ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin, te delegacija Narodne skupštine Srpske, ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.
Počast stradalim Srbima odali su i ruski ambasador u BiH Petar Ivancov, izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, srpski poslanici iz Parlamentarne skupštine BiH, delegacija Boračke organizacije Republike Srpske sa Milomirom Savčićem na čelu, kao i delegacija SDS-a, koju je predvodio predsednik stranke Mladen Bosić.
Parastosu je prisustvovala i delegacija Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka, Srpske radikalne stranke iz Srbije na čelu sa Zoranom Krasićem, načelnici i predstavnici mnogih opština u Srpskoj, predstavnici porodica stradalih, te brojnih boračkih udruženja proisteklih od odbrambeno-otadžbinskog rata, organizacija porodica zarobljenih i nestalih lica, logoraša, kao i predstavnici OHR-a i OEBS-a.
Nakon parastosa, kojem je prisustvovalo više hiljada građanja, i polaganja venaca, program obeležavanja 23 godine od stradanja Srba iz srednjeg Podrinja, biće nastavljen obraćanjem zvaničnika na gradskom trgu i duhovnim programom.
Centralni komemorativni skup u Bratuncu održava se povodom 23 godine od velikog srpskog stradanja u okolini Srebrenice i Bratunca na Petrovdan 1992. godine i u znak sjećanja na sve Srbe srednjeg Podrinja koje su ubili pripadnici takozvane Armije BiH tokom odbrambeno-otadžbinskog rata.
Organizator ovog obeležavanja je Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP