Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

GRADSKA SKUPŠTINA ODOBRILA PROJEKAT

Pariz dobija piramidu visine 180 metara

Autor: Tanjug | 30.06.2015 - 20:11:00h | Komentara: 0

Francuska prestonica bi do 2020. godine mogla da dobije piramidu u vidu oblakodera visokog 180 metara, budući da je gradska skupština Pariza danas konačno odobrila kontrovezni projekat o izgradnji nebodera "Toranj Trijangl", za koji se zalagala gradonačelnica iz redova socijalista, An Idalgo Zgrada.

Pariz

Pariz dobija oblakoder visine 180 metara | Foto: Profimedia

Pariska skupština odbacila je taj projekat 18. novembra prošle godine, a danas ga je odobrio Savet grada Pariza posle izmena i dorade, ali i zahvaljujući promeni mišljenja više poslanika desnice i stranaka centra.
Ovaj oblakoder će postati prva građevina tog tipa u samom jezgru francuske prestonice u poslednjih 40 godina.

Projekat švajcarskog arhitektonskog studija "Herzog&de Meuron", Toranj Trijangl, trebalo bi da bude sagrađen na jugu Pariza do 2020. godine i u njemu će biti smeštene kancelarije i hotel.

Naime, 1977. godine, posle izgradnje kule "Monparnas" (210 metara), uvedena je zabrana gradnje objekata čija visina prelazi 37 metara. Zvaničnici i stanovnici Pariza su bili zabrinuti da bi grad mogao da izgubi urbani imidž po kojem je postao turstička prestonica sveta.

Grad, kom nedostaje građevinsko zemljište i čiji žitelji teško dolaze do stana, dozvolio je izgradnju objekata iznad 50 metara, kao i oblakodera od 180 metara visine u kvartovima na periferiji, u nekadašnjim industrijskim zonama, prenosi list Figaro.

Tako je nastao i poslovni kvart Defans, čija najviša kula - Tur Frst, dostiže 231 metar. U Parizu je posle velikih polemika 1989. ispred muzeja Luvr završena izgradnja piramide od stakla i metala koja služi kao glavni ulaz u muzej. Pored velike piramide nalaze se i tri manje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP