Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

KRVOPROLIĆE U REDAKCIJI SATIRIČNOG LISTA

Pariz: Napadači ubili 10 novinara i dva policajca! VIDEO i FOTO

Autor: Alo! | 07.01.2015 - 12:28:00h | Komentara: 0

U napadu tri naoružane osobe koje su danas upale u sedište satiričnog lista "Šarli Ebdo" u Parizu, poginulo je 12 osoba, 10 je ranjeno, a među njima, petoro je u kritičnom stanju, prenose mediji. Napadači uzvikivali "Osvetili smo proroka!" i "Alahu ekber!"

Napad u Parizu

Napad u Parizu | Foto: yve cresson/Twitter

Francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev izjavio je danas da snage bezbednosti tragaju za trojicom naoružanih ljudi koji su učestvovali u napadu na redakciju satiričnog nedeljnika, u kojem je ubijeno 12 ljudi.

Prema prvim informacijama, napadači su ušli oko 12 časova u redakciju lista i uz uzvike "Osvetili smo proroka" i "Alahu ekber",  počeli da pucaju ka zaposlenima iz "kalašnjikova". Prema nepotvrđenim informacijama, teroristi su imali i bacač raketa.

Snimak pucnjave koja se nastavila i na ulici pogledajte OVDE.

Na ovoj fotografiji vide se napadači kako pucaju na policiju:

Kako navode svetski mediji 10 osoba je ubijeno u redakciji, a prema nekim informacijama dve osobe su ubijene ispred zgrade. Ukupno je ranjeno 10 osoba, a pet ih je u kritičnom stanju.

Do 14 časova potvrđena je smrt četvorice članova redakcije satiričnog nedeljnika. Među poginulima su glavni urednik nedeljnika Stefan Šarbonijer poznat pod nadimkom Šarb,  ali i satiričari i karikaturisti: Volinski, Kabu i Tinju. Prema navodima policije ubijeno je ukupno devet članova redakcije, kao i dva policajca.

Jedan od očevidaca koji se zadesio u redakciji kada je počeo napad ispričao je za "Gardijan" šta se događalo:

- Čuli smo pucnjavu na ulici. Videli smo muškarce sa kapuljačama koji su nosili kalašnjikove kako ulaze u zgradu. Pozvali smo policiju. Nakon nekoliko minuta čuli smo pucnjavu. Popeli smo se na krov. Desetak minuta kasnije, videli smo dva naoružana muškarca koja odlaze na ulicu. Tri policajca stigla su na biciklima, ali su otišli jer su napadači bili naoružani. Čulo se još mnogo pucnjave na ulici. Napadači su se odvezli u automobilu - ispričao je jedan od svedoka novinarima.

Po početku napada brojni zaposleni u listu sakrili su se u kancelarijama, a neki od njih su izašli na krov. Evo video snimka jednog od njih.

Napadači su, navodno, ubili dva policajca i uspeli da uskoče u vozilo koje ih je čekalo i pobegnu, pri čemu su oborili jednog pešaka.

Prema informacijama lista "Parizjen" automobil koji su koristili napadači pronađen je u ulici Mo, u 19. arondismanu.

Francuski predsednik Fransoa Oland sazvao je hitnu sednicu vlade.

On je izjavio da je ovaj napad teroristički čin.

- Ovo je teroristički napad, u to nema sumnje - rekao je Oland novinarima.

Vlada je saopštila da su mere obezbeđenja širom zemlje podignute na najviši nivo.

  • Teroristički napad u Parizu | Foto: Tanjug/ AP
  • Teroristički napad u Parizu | Foto: Tanjug/ AP
  • Teroristički napad u Parizu | Foto: Tanjug/AP

Napadači "Šarli ebdo" delovali su vešto i smireno, što je obeležje napredne vojne obuke, piše britanski "Telegraf".

"Telegraf" ističe da su napadači bili potpuno opremljeni za svoj ubilački zadatak. Fotografije sa lica mesta pokazuju dva muškarca potpuno obučena crno, čija su lica bila prekrivena fantomakama. Obojica su bila naoružana kalašnjikovima.

Nosili su vojničke cokule i imali su vojničku pojavu i držanje. Jedan od napadača nosio je prsluk sa municijom boje peska.

Amaterski video-snimak ukazuje da su upotrebšli kalasičnu pešadijsku taktiku. Kretali su se duž ulice u kojoj je redakcija radeći kao par: jedan je napredovao, dok ga je drugi štitio.

Umesto da rasipaju vatru iz automasktog oružja, napadači su ispaljivali po dva hica za svaku metu - obrazac poznat kao "pucanj na dva dodira", čime su štedeli municiju.

Mirno su hodali jedan pored drugog sa jasnim ciljem da naprave što je veće krvoproliće. Na snimku se može čuti da jedna od napadača uzvikuje, "Alahu akbar" ( Bog je veliki).

Jedan od najšokantnijih scena na snimku je trenutak kada napadači shvataju da policajac koji leži na trotoaru je još živ. Mirno prilaze ranjenoj žrtvi i dok jedan terorista daje zaklon, drugi "overava" policajca sa dva hica u glavu.

Snimak pokazuje da su se napadači odvezli "sitroenom ds", popularnoj "ajkuli". Nisu odjurili sa mesta zločina da ne bi privukili pažnju. Umesto toga, odlaze na vrlo "kontrolisan način". Kako bi zavarali trag, ostavljaju automobil i potom kradu drugi.

Činjenica da su poštovali jasan plan za bekstvo, koji za sada daje rezultat, ubedljiv je dokaz njihove sposobnosti, zaključuje britanski list.

Zasad niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali mediji podsećaju da je Islamska država nedavno pretila Francuskoj napadima u znak odmazde zbog njenog učešća u vojnim akcijama na Bliskom istoku i u Africi.

List "Šarli Ebdo" često je bio u centru pažnje svetske zbog odluka uredništva da se bez mnogo zadrške ophode prema gorućim političkim temama, a više puta je imao policijsko obezbeđenje nakon pretnji koje su stizale u redakciju zbog kontroverznih tekstova i karikatura.

Uredništvo je tvrdilo da je branilo slobodu izražavanja 2008. godine, kada su objavljene sporne karikature proroka Muhameda jednog karikaturiste iz Danske, a slično se desilo i 2012. godine, kada su objavljenje četiri karikature proroka Muhameda.
U izdanju na čijoj su naslovnici bili natpis "Nedodirljivi 2" (inspirisano tada popularnim filmom) i karikatura muslimana u invalidskim kolicima kog gura ortodoksni Jevrejin, na dve karikature prorok Muhamed je prikazan nag.
Nedavno je list objavio i karikaturu lidera Islamske države Abu Bakra al Bagdadija.

Urednik Stefan Šarb

Urednik Stefan Šarb | Foto: Tanjug/ AP

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP