Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ZAPLET!

Parlament Ukrajine izglasao da se Janukoviču sudi u Hagu!

Autor: Tanjug | 25.02.2014 - 14:38:00h | Komentara: 3

Parlament Ukrajine izglasao je danas da se odbeglom smenjenom predsedniku Viktoru Janukoviču sudi za “ozbiljne zločine” pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

Rezolucija, usvojena većinom glasova u parlamentu, dovodi u vezu Janukoviča sa nasiljem policije nad demonstrantima, što je dovelo do pogibije 82 građana Ukrajine, prenela je agencija Rojters.

Viktor Janukovič

Viktor Janukovič | Foto: AP

 U rezoluciji je navedeno da i bivšem ministru unutrašnjih poslova Vitaliju Zaharčenku i bivšem tužiocu Viktoru Pšonki, takođe, treba da se sudi u Hagu.
Međunarodni krivični sud nije dobio nikakav zahtev ukrajinske vlade kojim se traži istraga događaja koji su doveli do svrgavanja predsednika Janukoviča, rekao je danas portparol suda u Hagu.

Hag

Sud u Hagu | Foto: AP

 - Vlada može da sačini izjavu kojom prihvata nadležnost suda za protekle događaje – rekao je portparol suda Fadi El Abdalah, koji je dodao da će onda od Tužilaštva suda zavisiti odluka o tome da li će otvoriti istragu ili ne.
Posle tromesečnih protesta i sukoba u Kijevu, ukrajinski parlament opozvao je u subotu predsednika Viktora Janukoviča, oslobodio iz zatvora bivšu premijerku Juliju Timošenko i odlučio da se vanredni parlamentarni izbori održe 25. maja.
Za Janukovičem je izdat nalog za hapšenje zbog optužbi za masovno ubistvo, a prema poslednjim informacijama ukrajinskih medija Janukovič se nalazi u ruskoj pomorskoj bazi u Sevastopolju.

 

Ranjen šef Janukovičeve administracije 


Bivši šef administracije opozvanog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, Andrij Kljujev, ranjen je danas iz vatrenog oružja, izjavio je za agenciju AP njegov portparol Artem Petrenko.

On je dodao da je Kljujev smešten u bolnicu, ali nije mogao da iznese više detalja o napadu, niti u kojoj se bolnici on nalazi, prenela je agencija AP.

Prema navodima Rojtersa, Kljujev je ranjen u nogu, a nije poznato da li je on u trenutku napada bio u društvu Janukoviča, čija je lokacija trenutno nepoznata, nakon što su za njim nove ukrajinske vlasti raspisale poternicu.

Petrenko je takođe potvrdio da je Kljujev u nedelju podneo ostavku na mesto šefa Janukovičeve administracije.

Prema navodima agencije AP, Kljujev je tokom tromesečnih protesta bio jedna od najomraženijih figura među opozicionim demonstrantima.

Janukoviča je ukrajinski parlament opozvao u subotu, a funkciju predsednika države je privremeno preuzeo predsednik parlamenta Oleksander Turčinov. Predsednički izbori su zakazani za 25. maja.

Poslednji komentari
  • zoran Vreme: 25.02.2014 15:01h

    ....naucili ukrajinski demokratski ulicari od Srba kako se postupa prema legalno izabranom predsedniku...ulica sudi kao u 18 veku ili divlj izapad bio i ostao kao i divlji istok....

  • obecanje ludom radovanje Vreme: 25.02.2014 15:50h

    Prvo, tih 82, pola sto je poginulo voleo bih videti kako? Ako si isao na cev, onda je to licna odgovornost. Drugo, mislio sam da su Ukrajinci promocurniji, ali izgleda da je nama Slovenima glupost ucitana u gen , a zna se kako prolaze gluplji. I poslednje, ako misle da ce im Hag pomoci, ja stvarno nemam komentar. Neka je sa srecom, obratili ste se lisici da vam cuva kokosinjac. Zivi bili pa videli, za 20 ce biti gde su i sada.

  • Rodoljub Vreme: 25.02.2014 16:27h

    Svi razvratnici na političkim scenama traže da se njihovim neistomišljenicima sudi u Hagu. U Ukrajini su haos napravili pobunjenici sa navučenim maskama preko glave. Ko će njima suditi za uzurpaciju vlasti i za ubijanja policajaca na ulicama Kieva. Njih bez legaliteta i legimiteta prima ledi Eštonova a da se niko ne osvrće na postojanje vlasti izabrane narodnom voljom. Ovo je novi presedan nepoštovanja narodne volje jedne države. To su novi osvajači u Evropi

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP