Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SAZNAJTE KOJI SU:

Pasoši s kojima možete najviše putovati bez vize, SAD nisu na prvom mestu

Autor: Klix.ba | 26.06.2014 - 09:35:00h | Komentara: 1

Verovatno ste mislili da je pasoš Sjedinjenih Američkih Država onaj s kojim bi ste mogli ući u apsolutno svaku državu bez vize, mislili ste verovatno da su državljani SAD u prednosti, u odnosu na sve druge. Međutim, nije tako.

Ako se ovog leta  zaputite put Grčke,  obavezno brčnite  noge na jednoj od top 9 rajskih lokacija

Foto: Shutterstock

Pasoš SAD vam omogućuje da bez vize uđete u 172 zemlje, međutim pasoš Finske, Švedske i Velike Britanije omogućuje ulazak za jednu zemlju više, dakle u 173, bez vize.
Ove tri zemlje su one s čijim pasošem možete putovati u 173 druge bez bilo kakve vize, nakon njih slede Danska, Nemačka, Luksemburg i SAD sa 172 zemlje, a potom Belgija, Italija i Holandija sa 171 zemljom, Kanada, Francuska, Irska, Japan, Norveška, Portugal i Španija i tako dalje.
Na začelju tabele je Avganistan. S pasošem te zemlje možete putovati, bez vize, samo u 28 zemalja. Irak je nešto bolji sa 31 zemljom, a pri samom dnu tabele su i Pakistan te Somalija, piše Vox.com.

mapa

*Klik za uvećanje
Prvo da razrešimo misteriju koja je to, jedina, zemlja koja traži vizu za američke građane? Odgovor je Brazil. Zanimljivost je i to da je Kina druga po redu najveća svetska ekonomija, a da njeni građani bez vize mogu putovati u samo 43 zemlje. No, to su već politički razlozi, a i to što Kina svoju ogromnu ekonomsku vrednost nije pretvorila u međunarodni uticaj.
Kada je u pitanju naša zemlja, moglo bi se reći da je ona negde na sredini. Tačnije, sa pasošem Bosne i Hercegovine bez viza možete putovati u 91 zemlju. Naravno, to ni izbliza nije pohvalan podatak.
Što se tiče naših suseda, sa pasošem Hrvatske bez viza možete putovati u 129 zemalja, Srbije u 104, Crne Gore u 98. Sa pasošem Makedonije bez vize možete putovati u 103 zemlje, a Albanije u 88.
Interesantno je i da su neke druge ekonomski moćne i uticajne zemlje gotovo na začelju tabele. Tako državljani Saudijske Arabije sa svojim pasošem bez vize mogu putovati samo u 64 zemlje.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • BOJAN Vreme: 27.06.2014 20:00h

    Informacija je netacna jer americki pasos nevredi ni priblizno toliko a podaci se mogu naci na sajtu wikipedia. Ukucajte SERBIAN PASSPORT i US PASSPORT dok pasos RS vredi puno vise i to govorim iz licnog iskustva sobzirom da poslovno obidjem 100 zemalja godisnje (minimum). Koristim i strani pasos jedne evropske zemlje kao i nas pasos koji mi je VIP u svim ne zapadnim zemljama.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP