Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PROFIL NOVOG PREDSEDNIKA GRČKE

Pavlopulos - konzervativac, profesor, proevropljanin

Autor: Tanjug | 18.02.2015 - 23:03:00h | Komentara: 0

Grčki parlament izabrao je danas 64-godišnjeg Prokopisa Pavlopulosa, iskusnog konzervativnog političara iz trenutno glavne opozicione Nove demokratije (ND), pravnog stručnjaka, profesora i nepokolebljivog proevropljanina, čiju dosadašnju karijeru, međutim, pojedini kritičari iz redova levice smatraju nespojivom sa najavama nove levičarske vlade da će radikalno izmeniti politički život, izveštavaju agencije.

Prokopis Pavlopulos | Foto: Tanjug/AP 18. 02. 2015.

Prokopis Pavlopulos | Foto: Tanjug/AP.

Pristalice pozdravljaju diplomatsku umešnost i pravničku stručnost Pavlopulosa, čiju su kandidaturu u parlamentu podržale partije Siriza, Nezavisni Grci i ND, navodi AFP.

Pavlopulos je rođen u Kalamati, na jugu Grčke, i po obrazovanju je pravnik.

Studirao je na Atinskom univerzitetu, a kao stipendista francuske vlade nastavio je studije u Parizu na Sorboni, da bi 1977. doktorirao u oblasti javnog prava.

Godine 1974. bio je sekretar privremenog predsednika Grčke Mihaila Stasinopulosa, posle svrgavanja hunte "crnih pukovnika" (1967-1974), a posle 1979. imao je akademsku karijeru, predavao je pravo na Atinskom univerzitetu i radio kao pravni konsultant više kompanija.

Bio je blizak saradnik ranijih predsednika, a u administraciji Konstantina Karamanlisa bio je načelnik pravne službe.

Pavlopulos je bio skupštinski poslanik od 1996. do 2014. godine, a ministar unutrašnjih poslova bio je od 2004. do 2009. godine.

Pavlopulos nije bio u vladi posle 2010. kada je zemlja sklapala kreditne programe sa Evropskom unijom, Evropskom centralnom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom i, iako je u parlamentu glasao za zakone, u javnim nastupima kritički se osvrtao na režim restriktivne ekonomije.

U skupštini su ga nazivali "profesorom" zbog pravničkog obrazovanja i "lekcija" koje je povremeno držao poslanicima i novinarima, izvestio je TASS.

Prokopis Pavlopulos i Aleksis Cipras | Foto: Tanjug/AP 18. 02. 2015.

Prokopis Pavlopulos i Aleksis Cipras | Foto: Tanjug/AP

 
Frans pres prenosi izveštaje grčkih medija da je Pavlopulos dobio od poslanika Sirize "mlak" aplauz kada je u utorak objavljena njegova kandidatura, za koju se navodi da je bila neočekivana, jer se pretpostavljalo da će na to mesto biti predložen evropski komesar za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos.

Francuska agencija navodi da Pavlopulosova karijera nije bila sasvim lišena kontroverzi, a Asošijeted pres navodi da ga kritičari optužuju da nije uspeo da obuzda zapošljavanje prijatelja i pristalica ND u javnom sektoru od 2004. do 2009. i da efikasno odgovori na masovne nerede u Atini 2008. godine, izazvane policijskim ubistvom 15-godišnjeg učenika Aleksandrosa Grigoropulosa.

Skorije, Pavlopulosa su kritikovali što ništa nije učinio da pomogne komunističkoj poslanici, koju je jedan neonacistički političar u jutarnjoj emisiji udario u lice.

Obrazlažući Pavlopulosovu kandidaturu, premijer Aleksis Cipras rekao da novi predsednik ima dokazani demokratski senzibilitet i visoku nacionalnu svest, kao i da u društvu i parlamentu uživa široku podršku.

AFP dodaje da je Pavlopulos "bezbedan izbor" jer je u velikoj meri nedotaknut kontrovrzama koje prate finansijske obaveze Grčke, koje je preuzela bivša konzervativna vlada.

Pavlopulos se distancirao od mera za koje mnogi Grci smatraju da guše privredu i da kažnjavaju siromašne.

Novi predsednik Grčke stupiće na dužnost 13. marta, dan nakon što aktuelnom predsedniku, 85-godišnjem Karolosu Papuljasu istekne drugi uzastopni petogodišnji mandat, navode agencije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP