Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

AMERI SE BRINU

Pentagon: Ukrajina neće koristiti silu protiv demonstranata

Autor: Tanjug | 12.12.2013 - 08:57:00h | Komentara: 0

Ukrajina je prenela Sjedinjenim Američkim Državama da neće koristiti oružane snage protiv demonstranta, saopštio je Pentagon, nakon što je Vašington ranije izrazio nezadovoljstvo što je Kijev protiv demonstranata angažovao specijalne policijske snage za razbijanje protesta.

Kijev protest | Foto: Reuters

Ministar odbrane SAD Čak Hejgel je u telefononskom razgovoru sa svojim ukrajinskim kolegom, pozvao ukrajinsku vladu na uzdržanost i upozorio na "moguću štetu koja bi bila naneta ukoliko se u razbijanje protesta na bilo koji načini uključi i vojsku", obavestio je u sredu novinare predstavnik Pentagona Karl Vug.

Ministar odbrane Ukrajine Pavlo Lebedev je rekao da će on tu poruku direktno preneti predsedniku Viktoru Janukoviču, čiju ostavku traži opozicija jer je odustao od dogovora sa Evropskom unijom i zalaže se za tešnje odnose sa Rusijom, naveo je Rojters.

"Ministar Lebedev je rekao da je stav predsednika Janukoviča da ne koristi oružane snage protiv demonstranata", rekao je Vug.

U jednom od najoštrijih komentara Vašingtona do sada, predstavnik Bele kuće je pozvao Janukoviča da sluša narod i nastavi evropske integracije zemlje u Evropsku uniju.

Kijev protest | Foto: AP

Američki državni sekretar Džon Keri je najoštrije govorio o upotrebi sile a predstavnica njegovog ministarstva je rekla da Vašington razmatra čak i uvodjenje sankcija Ukrajini.

Policija je u utorak veče potisnula demonstrane sa glavnog kijevskog gradskog trga i uklonila barikade, ali su se gradjani juče ponovo vratili na ulice.

Predstavnici opozicije su odbili poziv predsednika zemlje Viktora Janukoviča na dijalog, porucivši da traže njegovu ostavku i kažnjavanje pripadnika policije koji su, kako tvrde, prebijali demonstrante.

U Kijevu već skoro dve nedelje traju protesti, pošto je predsednik Janukovič odbio da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, ocenjujući da bi to ugrozilo ekonomsku saradnju Ukrajine i Rusije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP