Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

DOBILA I APLAUZ

Pitali su Hilari Klinton šta misli o abortusu, njen odgovor je ućutkao celu salu! (VIDEO)

Autor: N. G. | 02.06.2014 - 08:48:00h | Komentara: 0

Kongresmen Kristofer Smit postavio je davne 2009. pitanje Hilari Klinton na koje je retko koji političar otvoreno odgovarao, iz nje su reči naprosto grunule.

Hilari Klinton

Hilari Klinton | Foto: Karel Navarro AP

Klintonova je na pitanje o abortusu odgovorila iz pozicije sekretara SAD.

Ali i iz pozicije žene. U Americi se godinama vodi pravna i politička bitka između pogleda "ProLife" koji bi da zabrane abortus i smatraju ga ubistvom i "ProChoice", koji se zalažu za slobodan izbor. Kongresmen se zalagao za zabranu abortusa.

Upitana koji je njen stav o ovom intimnom pitanju u životu svake žene, Klintonova je bila oštra:

"Kongresmene Smit, vrlo poštujem vaš rad ali shvatam da se po ovom pitanju vaš i moj pogled drastično razlikuje. Znate, ja sam mnogo putovala po svetu. Bila sam u bolnicama u Brazilu gde se polovina žena radovala svojim novorođenim bebama, dok je druga pokušavala da preživi nevešto urađene abortuse. Bila sam u afričkim zemljama u kojima devojčice od 12 i 13 godina rađaju decu, i u Aziji u kojoj uskraćenost planiranja porodice primorava žene da žive potlačenim životom. Tako da, kongresmene, imamo vrlo veliko neslaganje, a moj nepokolebljiv stav je da vi imate pravo na svoje mišljenje i

Smit se pokunjio

Smit se pokunjio | Foto: youtube

svi koji žele da ga propagiraju, mogu to da čine i slede. Planiranje porodice je bitan deo zdravlja žene koji uključuje izbor i pristup abortusu. Verujem da taj pristup mora da bude bezbedan, legalan i redak. Moje je iskustvo da dobra porodična nega i planiranje spuštanju stepen abortusa. Držanje ljudi u neznanju i zabranjivati im nešto zapravo je povećalo broj abortusa. Dok sam osam godina kao prva dama radila u kampanji protiv tinejdžerske trudnoće koja se bavila deljenjem kontracepcije i saveta broj neželjenih trudnoća je opao. Kako se prestalo sa razgovorom o toj temi, ponovo raste. Tako da, kongresmene, ne slažemo se. Nastaviću da branim prava žena u koja spada i pravo na reproduktivno zdravlje", rekla je Hilari a usledio je i gromoglasan aplauz.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP