Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

KONAČNO NA BEZBEDNOM

Planinari sa Komova spaseni!

Autor: Agencije, Kurir | 09.03.2015 - 09:44:00h | Komentara: 0

Planinari koji su pet dana, zbog snežnog nevremena bili zavejani na Komovima uspešno su evakuisani oko 13 časova.

Za spasavanje helikopterom im rekli da košta 2.500 evra

Za spasavanje helikopterom im rekli da košta 2.500 evra | Foto: Profimedia.rs

Šestoro planinara iz Srbije i Republike Srpske, koji su pet dana zbog snežnog nevremena bili zavejani na Komovima, uspešno su evakuisani i prebačeni u Andrijevicu.

Oni su evakuisani helikopterom crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova, a akcijom spasavanja koordinirao je Direktorat za vanredne situacije.

Zavejani planinari bili su smešteni u vikendici lokalnog meštanina.Planinari su, kako je navedeno, bili u dobrom psihofizičkom stanju, i imali su hranu, grejanje i struju.


 - Službenici Direktorata OKC 112 imaju stalnu komunikaciju sa njima i drže situaciju pod kontrolom - poručili su iz MUP-a.

Kako je sinoć javila Radio-televizija Republike Srpske, Denisa Ivanovića, Nedeljka Stevanovića i Ljiljanu Maksimović iz Bijeljine, kao i Gordanu Janković, Draganu Jovanović i Dragana Pavlovića iz Srbije na Komovima je zatekla snežna oluja koju ne pamte ni lokalni meštani Andrejevice.

Spasavanje ugroženih se ne naplaćuje

U Srbiji i Crnoj Gori, kao i u drugim zemljama u okruženju, troškovi ovakvih spasavanja se ne naplaćaju, navodi se u saopštenju Gorske službe spasavanja Srbije.

Napominju da se ovakva spasavanja u Evropi naplaćuju i da ih pokrivaju troškovi obaveznog osiguranja za skijaše i planinare.

„Gorska služba spasavanja Srbije je pre više od 60 godina osnovana i vođena je idejom pomoći ugroženima bez obzira na njihovo materijalno stanje, nacionalnu pripadnost, rasu veru ili po. Zbog toga nikada nijedno spasavanje nije naplaćeno, niti su refundirani troškovi koje su služba i spasioci imali u toku spasilačke akcije“, navodi se u saopštenju.


Zavejani na planini, uz pomoć ljudi dobre volje, od snežne nevolje sklonili su se u vikendicu u kojoj imaju struju, ali ne i vodu. Bitno je, kažu, da su na sigurnom.

 - Atmosfera među nama je odlična. Ali uslovi baš i nisu dobri, ne može se ni metar od kuće. Sneg je minimuim tri metra - rekao je za RTRS Denis Ivanović iz Planinarskog društva "Majevica" Bijeljina.

Međutim, kako piše Kurir, planinari su u pomoć zvali policiju i vatrogasce, a iz Direktorata za vanredne situacije Crne Gore rečeno je da bi akcija evakuacije u ovom trenutku ugrozila i živote spasilaca. Zavejanu planinarsku ekipu najviše je demoralisao član crnogorske Gorske službe za spasavanje Željko Loncović, koji im je ponudio spasavanje helikopterom, ali uz nadoknadu od 2.500 evra.

 - Rekao nam je da nam je jedina opcija helikopter, ali uz napomenui da nejgovo pokretanje košta 2.500 evra! Mi se dobro držimo i moral je na visokom nivou. Na vezi smo sa lokalnim stanovništvom, koje se samo organizovlao za pomoć. Što se mene tiče, neću da mu platim za evakuaciju, pa makar ostao ovde do proleća - rekao je Denis Ivanović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP