Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

IZBORI U DONJECKU I LUGANSKU

Pobeda Zaharčenka u Donjecku, Kijev ne priznaje rezultate!

Autor: Agencije | 02.11.2014 - 21:08:00h | Komentara: 0

Uprkos negodovanju Kijeva, Evropske unije i Ujedinjenih nacija, u Donjeckoj i Luganskoj oblasti održani su predsednički i parlamentarni izbori. Izbore podržala samo Moskva. Aleksandar Zaharčenko osvojio 81,37 odsto glasova. Porošenko: Izbori na istoku farsa pod pretnjom tenkovima.

Izbori u Lugansku

Izbori u Lugansku | Foto: Profimedia

Premijer "Donjecke Narodne Republike" Aleksandar Zaharčenko izabran je za predsednika te oblasti s 81,37 odsto glasova, rezultati su s birališta koje je objavio šef lokalne izborne komisije Roman Lijagin.

Zaharčenkova stranka "Republika Donjeck" osvojila je 65,11 odsto glasova na parlamentarnim izborima, naveo je isti izvor. Za njom sledi rivalska partija Slobodni Donbas sa 34,89 odsto glasova, prenosi RT.

Zaharčenko je ranije rekao da se nada da će zvanični Kijev priznati tu republiku i vratiti "okupirane teritorije" posle današnjih izbora.

Prorusko stanovništvo u Donjecku i Lugansku bojkotovalo je ukrajinske vanredne parlamentarne izbore održane 26. oktobra.

Ukrajinske vlasti su saopštile da će pokrenuti krivičnu istragu zbog predsedničkih i parlamentarnih izbora, nazvavši ih "nezakonitim otimanjem vlasti".

"Održavanje takozvanih izbora 2. novembra u suprotnosti je sa ustavom i predstavlja otimanje vlasti. Pokrenuta je krivična istraga", navela je Ukrajinska služba bezbednosti u saopštenju koje prenosi AFP.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je da su izbori koje su organizovali separatisti na istoku zemlje "farsa izvedena pod pretnjom tenkovima", najavivši da će Ukrajina odgovoriti na taj izazov.

Moskva je priznala rezultate ukrajinskih izbora dan posle glasanja, uz opasku šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da je bilo mnogih "povreda" izbornog procesa i da izbori nisu održani u celoj zemlji.

Rusija je najavila da će priznati rezultate izbora, a ukrajinske vlasti, EU i UN upozorile su da njihovo održavanje znači grubo kršenje mirovnog sporazuma iz Minska.

Generalni sekretar UN Ban Kimun upozorio je da će glasanje na internetu koje su pokrenuli proruski predstavnici ozbiljno narušiti mirovni proces u Ukrajini i ugroziti mirovni protoklol i memorandum iz Minska.

Iako je, prema izveštajima ruskih medija, EU zapretila Rusiji novim sankcijama u slučaju podrške izborima za proruske vlasti na istoku Ukrajine, Moskva neće promeniti odluku o priznanju izbornih rezultata.

U Kijevu veruju da je plan Moskve da pošto-poto uvede proruske lidere iz Donjecka i Luganska u mirovne pregovore time što će im priznati legitimitet stečen na izborima i tako ih, prema rečima ruskog politikologa Fjodora Lukjanova, pretvoriti od "atamana" u legitimne predstavnike.

Ukrajinski ekspert za međunarodnu bezbednost Jevgenij Žerebecki ocenio je da niko osim Rusije neće hteti da prizna rezultate izbora u Donjecku i Lugansku, ali da ne isključuje mogućnost da se ponovi "krimski scenario", odnosno da posle izbora bude organizovan referendum za priključenje Rusiji.

Istovremeno, Lavrov je naveo da su izbori u Donjecku i Lugansku "jedna od najvažnijih oblasti sporazuma iz Minska", dok je nova šefica evropske diplomatije Federika Mogerini podržala stav američkog predsednika Baraka Obame da će "priznanja izbora biti samo ukoliko oni budu održani striktno u skladu sa ukrajinskim zakonom".

Prema zakonu koji je u septembru usvojila Vrhovna rada i koji je potpisao ukrajinski predsednik Petro Porošenko, izbori za lokalne vlasti Donjecka i Luganska trebalo bi da se održe 7. decembra, ali su lideri ovih proruskih oblasti zakazali glasanje za 2. novembar, naglasivši da neće omogućiti Kijevu da učestvuje u organizovanju izbora.

Favoriti za pobedu na izborima su dosadašnji proruski politički lideri Donjecka i Luganska, Aleksandar Zaharčenko i Igor Plotnicki.

Uoči glasanja, bezbednosne službe u Donjecku i Lugansku upozorene su na plan ukrajinske vlade da omete izbore i sarađuju kako bi obezbedile njihovo održavanje, stoji u zajedničkom saopštenju dve službe.

Naime, Bezbednosna služba Ukrajine (SBU) proširila je informacije o mogućem terorističkom napadu, saopštili su donjecki i luganski zvaničnici, koji ove optužbe vide kao pokušaj zastrašivanja birača, prenele su Ria Novosti.

"Ruska vojska se priprema za ulazak na teritoriju Ukrajine"

Čelnici ukrajinske vojske naveli su da su u nedelju zabeležena intenzivna kretanja ruske vojske na granici dve zemlje.

Kako je navedeno, ruska vojska se priprema za ulazak na teritoriju Ukrajine i to u istočni deo, koji je pod kontrolom proruskih snaga.

“Sa teritorija Ruske Federacije na teritorije pod kontrolom pobunjenika intenzivno stižu vojna oprema i vojno osoblje”, rekao je portparol ukrajinske vojske Andrej Lisenko.

On nije precizirao o kakvom obliku vojne pomoći se radi, a za sada nije bilo reakcija iz Moskve na ovakve tvrdnje iz Kijeva.

U međuvremenu, pojavio se i snimak vojnog konvoja koji prolazi ulicama Donjecka, grada oko kojeg se vode najveće borbe.

Najveća kršenja primirja zabeležena su upravo u Donjecku, gde su se ukrajinske i pobunjeničke snage sukobljavale oko aerodroma.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP