Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

KONGO

Pobunjenici ubili dvojicu i ranili 13 vojnika UN

Autor: Tanjug | 06.05.2015 - 10:27:00h | Komentara: 0

Sumnja se da su pobunjenici iz zasede napali tanzanijsku jedinicu mirovnih snaga UN, u istočnom Kongu, u selu Kikiki i tom prilikom ubili dvoje i ranili 13 ljudi, saopštio je portparol generalnog sekretara UN.

Plavi šlemovi UN Ujedinjene nacije Kongo

Mirovnjak UN u Kongu | Foto: Profimedia

Za četvoricu pripadnika mirovnih snaga UN javljeno je da su nestali. Zaseda je postavljena dan posle, pošto je pogođen helikopter koji je prevozio komandanta mirovnih snaga u tom regionu, navodi se u saopštenju.


UN navode da se sumnja da su Tanzanijce napali pripadnici Savezničkih demokratskih snaga (ADF) na terirtoriji Beni, u Severnom Kivu. Ta napad na helikopter okrivljeni su nepoznati naoružani elementi, prenose agencije.


Generalni sekretar je oštro osudio i nastavak stavičnih zločina ADF-a protiv bespomoćih civia, na tom području.


Od genocida u Ruandi, pre dve godine, istočni Kongo je preplavljen brojnim naoružanim pobunjeničkim grupama, uključujući i ADF, a mandat mirovnih snaga UN podrazumeva i vojne akcije protiv tih grupa.


Šef mirovnih misija UN Herve Ladsous posetio je prošlog meseca Kongo u pokušaju da izgladi osnose sa predsednikom Džozefom Kabilom, koji želi da misija UN, poznata kao MONUSCO, napusti zemlju.


Izaslanik UN za Kongo Martin Kobler upozorio je da bi odluka da mirovna misija od 21.000 vojnika, koja je koštala 1,3 milijarde dolara, napusti zemlju, bila katastrofalna. On je na Tviteru osudio poslednji napad, dodajući da će MONUSCO i dalje sprovoditi snažne ofanzivne operacije.


UN navode da je do 31. marta najmanje 85 vojnika iz mirovnih snaga umrlo, najveći broj od bolesti, a za samo devet okrivljeni su zločini.


Portparol MONUSCO-a Feliks Beis rekao je Rojtersu da je pre napada, Vojska Konga ubila 16 pripadnika ADF-a, tokom žestokih borbi za vreme vikenda.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP