Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PREMIJERI RAZGOVARAJU U GORKOM KOD MOSKVE

Počeo sastanak Vučića i Medvedeva! (VIDEO)

Autor: Blic | 07.07.2014 - 13:50:00h | Komentara: 1

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Moskvi sa predsednikom ruske vlade Dmitrijem Medvedevom.


Premijeri prvo razgovaraju tet-a-tet, a potom će im se pridružiti i delegacije.
 

Na početku susreta u rezidenciji premijera Rusije u Gorkom nedaleko od Moskve, Medvedev je izrazio zadovoljstvo zbog Vučićevog dolaska u Moskvu.

U delegaciji koju predvodi Vučić su i ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić, ministar privrede Dušan Vujović i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Najavljeno je da će premijeri razgovarati o bilateralnim odnosima, trgovinsko-ekonomskoj saradnji, uključujući realizaciju velikih zajedničkih energetskih i infrastrukturnih projekata.

Biće reči o kreditima u sektorima finansija, transporta, industrije, poljoprivrede, humanitarnih pitanja i kulture, navodi se u saopštenju ruske vlade.

Premijeri će se posle sastanka obratiti medijima.


Sutra susret s Putinom


Predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće sutra u Moskvi, saopšteno je danas iz Kremlja.


"Tokom sastanka Putin i Vučić će razgovarati o perpektivama daljeg jačanja političkog dijaloga Rusije i Srbije", navedeno je u saopštenju.


Planirano je, takođe, i da se razmotre pitanja u vezi sa bilateralnom i trgovinsko-ekonomskom saradnjom, u prvom redu u oblasti energetike, jačanja kulturno-humanitarnih veza i saradnje u sferi međunarodne politike.


Nezaobilazne teme Južni tok, Ukrajina...

Da će ''Južni tok'' biti jedna od glavnih tema Vučićevih razgovora sa najvišim ruskim zvaničnicima, slažu se i srpski i ruski analitičari, a nezaobilazne teme biće i Ukrajina, predsedavanje Srbije OEBS-om, dugovanja, zajedničke investicije, snabdevanje gasom...

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je ranije da od predstojeće posete Vučića Moskvi očekuje korist za Srbiju, jer je, kako je istakao, Srbija ''kopčaâ koja nedostaje da bi Istok i Zapad bolje sarađiivali.

Na pitanje da li očekuje da dugovi za gas budu jedna od tema razgovora premijera, predsednik je odgovorio da se traže načini da se taj dug namiri u razumnom roku.


Lobiranje iz Moskve

Ministar unutrasnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da premijer u Moskvu ne ide da mu tamo bude nešto preneto, već da otvoreno i objektivno razgovara sa premijerom i sa predsednikom Rusije.

- Nama je u interesu da pronađemo strateške partnere za energetske kompanije, da vidimo kolika može da bude cena gasa za nas u budućem periodu, šta možemo da uradimo oko 'Južnog toka'' i kakva je njegova budućnost - rekao je Stefanović.

Najdelikatnije pitanje, prema mišljenju analitičara Dušana Janjića, svakako će biti ukrajinska kriza i, u tom svetlu, Rusija će tražiti od Srbije da, kada preuzme predsedavanje OEBS-om 2015, za šta je Moskva "i te kako lobirala", obezbedi podršku za slanje posmatrača na linije razdvajanja, što bi moglo da vodi federalizaciji, odnosno kraju unitarne Ukrajine.


Janjić: Rusija savladala lekciju

- Rusija želi da kontakt grupa bude pri OEBS-u, a ne pri UN jer je naučila lekciju: kad god je posredovanje uz UN, ona na kraju ispadne iz toga i trupe razdvajanja koje se nađu na terenu postanu NATO. Ona ne želi NATO u Ukrajini, ni Ukrajinu u NATO - kazao je Janjić Tanjugu.

On ocenjuje da su za aktuelnog premijera najveći problem pred posetu Moskvi ogromni dugovi, koji su ga, kako smatra Janjić, doveli u bezizlaznu situaciju - s jedne strane, potreba da se sprovedu ozbiljne reforme, s druge, nedostatak novca, a s treće, dočekuju vas kao nekoga ko ne izvršava obaveze.

Moskva pozitivno ocenjuje podršku Srbije Južnom toku, kao i njenu poziciju prema Ukrajini, gde je dovoljno što se Beograd nije priključio sankcijama protiv Rusije, a Moskva to ceni, ocenio je u izjavi za Tanjug ruski analitičar Fjodor Lukjanov uoči posete srpskog premijera Moskvi.

On je istakao da ruski predsednik Putin odlično razume da je Srbija u dosta složenoj geografskoj i geopolitičkoj situaciji.

Poslednji komentari
  • NEDAJ EPS Vreme: 07.07.2014 14:54h

    Vucicu nedaj EPS. Sva ova igranka je zbog EPSa. Prosli dobro sa NISom, sve im malo. Nemoj da narod bude jos siromasniji i gladniji, posle se nemoze ispraviti. E da je sad Kostunici i Tadicu da ponovo vladaju, a SPS stara garda umesana u sve. Prva Vasa velika greska sto su ostali u Vladi a ovo bi bila druga, onda se pozdravite sa svima. Uvek ce neko da profitira npr. sinovi cekaju...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP