Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

KATASTROFA U TURSKOJ

Pod zemljom nema živih!

Autor: Ekipa Alo! | 16.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Bes i ogorčenje! Broj poginullih rudara u eksploziji u rudniku uglja u gradu Somi, na zapadu Turske, povećan je na 282, a sve je manje nade da među zatrpanima ima živih! „Ovo je najveća industrijska katastrofa u Turskoj“, rekao je ministar energetike Taner Jildiz.

Spasilačke  službe sad izvlače  samo tela poginulih

Spasilačke službe sad izvlače samo tela poginulih | Foto: AP

Vlasti smatraju da bi u rudniku moglo da se nalazi još oko 90 rudara blokiranih pod zemljom, ali i da izgledi da su oni živi gotovo i ne postoje.
„Nismo izvukli nijednog živog rudara u poslednjih 12 sati“, dodao je ministar i istakao da su još dve galerije u tom rudniku i dalje nedostupne spasilačkim ekipama.

Počele su grupne  sahrane poginulih

Počele su grupne sahrane poginulih


Eksplozija u rudniku uglja u Somi na zapadu Turske dogodila se u utorak, kada se u njemu nalazilo 787 ljudi. Do sada je iz rudnika izvučeno 363 rudara i 282 poginulih. Najmlađa žrtva katastrofe je 15-godišnji Kemal Jildiz. Rudari su ostali zatrpani na dubini od dva kilometra ispod površine i četiri kilometra od ulaza u jamu.

Građani demoliraju kancelarije  premijerove stranke u Somi

Građani demoliraju kancelarije premijerove stranke u Somi

 
U više gradova izbili su neredi na protestima povodom nezapamćene nesreće. Neredi su izbili u Ankari, Istanbulu i Somi. Demonstranti optužuju vlasti da ništa nisu uradile da se spreči katastrofa, a policija je upotrebila suzavac, vodene topove i gumene metke da smiri situaciju.

U Somi su građani demolirali prostorije stranke premijera Erdogana, optužujući ga da je umešan u lažiranje izveštaja inspektora kojim je rudnik proglašen sigurnim. ispred rudnika se i dalje nalaze članovi porodica nestalih, nadajući se vestima o najmilijima. Nesreću je izazvala eksplozija električnog transformatora, a uprkos naporima spasilaca požar još nije ugašen. Gust dim je kuljao iz svih ulaza u rudnik, zbog čega nadležni veruju da više nema preživelih pod zemljom.

Kad bije savetnik  premijera!

Kad bije savetnik premijera!

Kad bije savetnik premijera!


Ogorčenje javnosti izazvale su fotografije sa nemira u Somi, na kojima se vidi kako Jusuf Jerkel, savetnik premijera Redžepa Erdogana, sa policijom šutira ožalošćenog mladića tokom protesta. Savetnik je priznao da je šutirao mladića, koga su držali pripadnici specijalne policije, ali se nije izvinio zbog svog postupka.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP