Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

ISTRAGA O PADU AVIONA SE NASTAVLJA

Podaci prve crne kutije upotrebljivi, druga kutija prazna

Autor: Tanjug | 25.03.2015 - 18:12:00h | Komentara: 0

Francuski istražitelji saopštili su danas da su uspeli da izvuku "upotrebljive podatke" iz prve crne kutije aviona "erbas A320", a francuski predsednik Fransoa Oland da je pronađeno kućište druge crne kutije, ali da je prazno.

Džermanvings Pad aviona

Džermanvings Pad aviona | Foto: Profimedia

- Upravo smo uspeli da izvučemo upotrebljive podatke iz uredjaja za snimanje glasa iz kokpita, izjavio je prvi čovek francuske Agencije za bezbednost u saobraćaju (BEA) Remi Žuti, misleći na crnu kutiju koja snima razgovore pilota, preneo je AFP.

Oland je rekao da je u slučaju druge crne kutije, uređaja koji snima podatke sa leta, pronađeno samo njeno kućište, koje je prazno, bez sadržaja.
Američki mediji su prethodno izvestili, pozivajući se na francuske istražitelje, da je druga crna kutija pronađena, ali da je teško oštećena, pošto je memorijski čip na uređaju za snimanje podataka sa leta aviona ispao iz svog položaja i nije ga moguće pronaći.

Francuski predsednik je, govoreći pored nemačke kancelarke Angele Merkel i španskog premijera Marijana Rahoja, koji su došli u Sejn-lez-Alp da odaju poštu žrtvama, obećao da će francuski istražitelji učiniti sve kako bi se utvrdio uzrok pada aviona.

Nema objašnjenja za pad aviona

Direktor francuske Agencije za bezbednost u saobraćaju (BEA) Remi Žuti izjavio je danas da trenutno ne postoji ni "najmanje objašnjenje" šta je izazvalo da "boing A320" nemačke aviokompanije "DŽermanvings" izgubi visinu i sruši se na jugu Francuske.


On je rekao da bi istraga mogla da traje nedeljama ili čak mesecima, preneo je AP. Žuti je kazao da je avion leteo "do samog kraja" udarivši u planinu i da se nije raspao u vazduhu.


Prema njegovim rečima, poslednja komunikacija iz aviona je bila rutinska poruka o dozvoli da avion nastavi svojom rutom.


Žuti je odbacio mogućnost eksplozije, ali nije mogao da iznese druge teorije.

- U ovoj fazi, jasno, nismo u poziciji da imamo ni najmanje objašnjenje ili interpretaciju razloga koji su mogli da dovedu do poniranja ovog aviona...ili razloga zašto nije odgovorio na pokušaje kontrolora leta da ga kontaktiraju, dodao je Žuti.


Avion "erbas A-320" srušio se u utorak u Alpima na jugu Francuske, 100 kilometara severno od Nice, dok je leteo iz Barselone u Diseldorf, a u nesreći je život izgubilo 144 putnika i šest članova posade.

U avionu Airbus su se nalazile i dve osobe poreklom iz Bosne i Hercegovine.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP