Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

BIVŠI PUTINOV BOT

Podnela tužbu da zaustavi propagandu!

Autor: Beta | 02.06.2015 - 13:58:00h | Komentara: 1

Ruskinja Ljudmila Savčuk koja tvrdi da je radila kao bot na proputinovskoj propagandi, tužila je bivše poslodavce tražeći zatvaranje “fabrike” za širenje propagande internetom.

kompjuter

Ilustracija | Foto: foter.com

Savčuk je danas rekla da je suđenje odmah po jučerašnjem početku odloženo za 23. jul zato što nisu došli oni koje je tužila.

U intervjuu Asošiejtid presu u aprilu, Savčuk je rekla da je ona, kao i stotine kolega u Sankt Peterburgu, imala više naloga na društvenim mrežama u cilju zasipanja ruskih i zapadnih portala iskrivljenim predstavama i proputinovskim komentarima vesti.
Savčuk tužbom traži moralnu odštetu i zatvaranje kompanije Internet Research, čiji zaposleni nisu imali pravno valjane ugovore.
AP je ranije preneo da program propagande vođen iz jedne zgrade u Sankt Peterburgu, za cilj ima i odvlačenje Srbije od Evropske unije i uvlačenje u “rusku orbitu”, kao i da su mete i Nemačka, SAD i druge zapadne zemlje.
“Trolovi Kremlja” rade sakriveni u četvorospratoj mermernoj zgradi u Sankt Peterburgu, boreći se za kompjuterima “na prvoj liniji fronta informativnog rata”, naveo je AP. Stotine ljudi 12 sati dnevno preplavljuju internet porukama s ciljem da se ustoliči vizija Rusije i sveta predsednika Vladimira Putina.
Savčuk, samohrana majka s dvoje dece, radila je u sanktperburgškoj “fabrici trolova” do sredine marta. Ta 34-godišnja novinarka je rekla da je imala neku predstavu orvelovskog sveta kada je prihvatila posao, ali da je potcenila snagu i obim programa u kojem je učestvovala.
“Znala sam da je loše, ali naravno nikada nisam mislila da je to toliko strašno i toliko veliko”, rekla je ona u intervjuu.
Opisala je kako trolovi imaju po više naloga na društvenim mrežama pod različitim nadimcima. U njenom odeljenju svaki bot je morao da ispiše 160 poruka na blogovima tokom 12-časovne smene. U drugim odeljenjima, botovi su zasipali ruske i zapadne portale iskrivljenim predstavama i proputinovskim komentarima vesti.
U nekim odeljenjima, kaže Savčuk, botovi su dobijali svakodnevna uputstva šta da pišu i kakva osećanja da pobuđuju. “Deluje mi da ne znaju šta rade. Prosto ponavljaju šta im je rečeno”, dodala je ona.
Ona je rekla da su botovi većinom mladi, privučeni za ruske prilike relativno velikim platama od 700 do 900 evra.
Poslednji komentari
  • nekoIzMase Vreme: 02.06.2015 14:35h

    Ma mora da je pala neka ozbiljnija ponuda od tih 900 eura.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP