Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

AIR FRANKO

Pogledajte bebu koja je rođena u helikopteru! (FOTO)

Autor: 24sata.hr | 04.09.2013 - 15:50:00h | Komentara: 0

Ivana Foretić s Korčule je trećeg sina rodila u petak u 4.30 sati. Franko je na svet došao iznad Bračkog kanala dok su helikopterom žurili prema splitskoj bolnici.

Ova beba je rođena u vazduhu: Franko Faoretić

Ova beba je rođena u vazduhu: Franko Foretić

- Iznad Hvara provirila je glavica. Dečak je žurio na ovaj svet - ispričali su lekar, medicinski tehničari i vojnici koji su trudnicu s Korčule vozili na porođaj u Split. Nisu stigli do Splita, a kamoli do bolnice.
Ivana Foretić (36) iz Žrnova na Korčuli svog je trećeg sina Franka rodila iznad Bračkoga kanala. Rodio se u 4.30 sati. Zaplakao je i odmah se pomokrio po medicinskom tehničaru, koji je tokom porođaja umirivao mamu Ivanu. Umotali su ga u posebnu foliju kako bi ga utoplili. Pupčanu vrpcu nisu prerezali u helikopteru nego u splitskoj bolnici.

Minut pošto je mališan došao na svet, helikopter se spustio u Split. Lekari su izmerili dečaka - težak je 4100 grama i zdrava je beba. Ponosni otac je tek sledeće jutro saznao detalje porođaja. Ženini trudovi su ga prilično zbunili.

- Došao sam kući oko 23 sata. Žena je rekla da oseća lagane trudove. Odlagala je odlazak u Hitnu jer je mislila da su trudovi lažni. Termin je bio 9. septembar - priča Ivanin suprug Vedran.

Porodica Foretić

Porodica Foretić


Međutim, sve je očiglednije bilo da se njihovom sinu prilično žuri. Foretićevi su požurili u Hitnu. Ivanin ginekolog je zaključio da bi trebalo da se pozove MORH-ov helikopter.
- Dok smo čekali, žena je rekla da bi se napinjala, ali rekao sam joj: "Nemoj dok ne dođe helikopter" - govori Vedran, koji se toliko zbunio da nije sa suprugom otputovao prema splitskoj bolnici.

- Trebalo je da zakoračim i uđem u helikopter, ali nisam se snašao od uzbuđenja. Medicinska sestra me je pitala zašto nisam ušao, ali ja jednostavno nisam znao da li smem ni koga da pitam. Celu noć nisam spavao. Ujutro sam u 7 sati nazvao porodilište. Medicinska sestra mi je rekla da sam dobio zdravog sinčića - govori Vedran. Dotad nije imao pojma da mu se sin rodio u vazduhu.

- Medicinska sestra iznenadila me rekavši da se mali rodio u helikopteru - ispričao je ushićeni Vedran, koji ni sam ne zna koje će mesto rođenja upisati za svog trećeg sina. Dva starija sina, Nikola (13) i Ivan (6), vesele se novom bati.


"To je bio moj prvi porođaj"

- Hteli smo da usporimo trudove. Umirivali smo majku i dali joj sredstva za opuštanje mišića. Nije puno pomoglo. Dok smo leteli iznad Hvara, pojavila se bebina glavica - priča lekar Nikica Tole (32).
Upravo je on bio na čelu ekipe koja je pomogla malom Franku da dođe na svet. Iako u helikopteru niko od medicinskog tima dosad nije obavljao porođaje, Tole se izvanredno snašao. On je lekar splitske Hitne pomoći već dve i po godine. Porođaje je dosad samo vežbao na simulatorima. Pošto je porodio zdravog dečaka, i to u helikopteru, ne može sakriti sreću.

- Morao sam da napravim jedan manji rez da bi beba izašla. Na sreću, sve je super prošlo - presrećan je Tole, koji je Ivanine trudove pokušavao da uspori pošto je saznao da je prvo dvoje dece, zbog uske karlice, rodila na vakuum. Međutim, Franku se, čini se, veoma žurilo.
I neka je, kaže ostatak medicinske ekipe, a s njima se slaže i eskadrila Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva. I oni su pomogli pri porođaju. Uloga babice pripala je članu posade Vladimiru Zeliću.
- Nagledao sam se svega i svačega u ovom poslu. Naviknete se i isključite emocije. Međutim, to je bilo nemoguće na ovom letu. Prvi put sam se sreo s porođajem. Kad vidite rađanje novog života, probude vam se osećaji, a i adrenalin - ushićen je Zelić.

S obzirom na kolege s kojima je leteo, bio je uveren da će sve proći u najboljem redu.
- Čim sam ugledao glavicu, našalio sam se: "Vrati se nazad, sad ćemo stići". Hteo sam da žena rodi u normalnijim uslovima - govori Zelić.
Franko ih je odmah nasmejao, jer se pomokrio po medicinskom tehničaru.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP