Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

A MI SE KLACKAMO...

Pogledajte kako izgleda vožnja vozom pri brzini od 500 kilometara na sat! (VIDEO)

Autor: TV Best | 25.11.2014 - 10:01:00h | Komentara: 0

Japanska kompanija "JR Central Railway Company" proizvela je novi model "lebdećeg" Maglev voza sa oznakom Series L10, koji će u javni promet krenuti 2027. godine.

Maglev | Foto: Profimedia

Maglev Series L10 | Foto: Profimedia

Na deonici za testiranje dužine od 43,4 km između gradova Uenohara i Fuefuki, voz je postigao maksimalnu brzinu od 502 km/h, što nije apsolutni rekord, jer je Japan već testirao vozove koji su vozili brzinom od 580 km/h, ali ovo je najveća brzina kojom je jedan voz u istoriji prevozio putnike.

Kad 2027. ovaj voz bude pušten u promet, prevoziće putnike na deonici dužine od 257 km između Tokija i Nagoje za samo 40 minuta, čime će prepoloviti trenutno vreme vožnje, a za 2045. godinu je planirano širenje na Osaku, dok se ukupni troškovi uvođenja procenjuju na 102 milijarde dolara. Koliko god ovo delovalo užasno skupo, voz će biti u stanju brzo prevoziti 1.000 putnika uz veliki komfor i relativnu tišinu, pa japanska kompanija veruje da će im se ulaganja isplatiti vrlo brzo.

Maglev | Foto: Profimedia

Najveća brzina kojom su se provozali putnici jednog voza | Foto: Profimedia

Japanci su ujedno ponudili zajam SAD-u u visini od 4 milijarde dolara kako bi ih nagovorili da njihov voz uvedu na deonici između Vašingtona i Baltimora, čime su direktna konkurencija "Amtraku" koji je ponudio izradu voza i pruge na deonicama Vašington-Njujork-Boston, za što se predviđa cena od 117 milijardi dolara, a izgradnja neće biti dovršena pre 2040. godine.
Inače, kruže glasine da Kina takođe gradi Maglev voz koji će postizati brzine veće od 600 km/h. Svima njima bi planove jedino mogao pokvariti Elon Musk, koji želi da započne izgradnju nadzvučnog Hyperloop voza, za koji tvrdi da će po ukupnim troškovima biti jeftiniji od konkurentskih sistema.

Pogledajte ako je izgledala rekordno brza vožnja vozom:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP