Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PROTESTI U UKRAJINI

Pogledajte kako su ukrajinski demonstranti maljem polomili statuu Lenjina! (VIDEO)

Autor: Blic | 08.12.2013 - 20:53:00h | Komentara: 1

Ukrajinski demonstranti su danas, tokom protesta u Kijevu, maljem srušili statuu Vladimira Iljiča Lenjina u centru grada, prenosi Rojters.

Lenjinova statua u Kijevu

Reporter te agencije javio je da su demonstranti polomili statuu maljem, pošto su je srušili s postolja, uz pomoć metalnih šipki i užadi. U jednom trenutku, u središtu događanja pojavio se sveštenik koji je blagoslovio malj pre nego što je jedan mladić udario njime po statui, preneo je "Telegraf".
Tridesetak maskiranih osoba vezalo je kanap oko vrata statue i za obližnje drveće i oborilo ga na zemlju uz povike "dole,komunistička gamad!", prenosi agencija Frans pres svedočenja očevidaca.
Dvojica poslanika ultranacionalističke stranke Sloboda prisustvovala su tom događaju, navodi AFP izjavu svog izvora. Spomenik su srušili "maskirani" demonstranti, koji su nosili zastave ultra-nacionalističke stranke Sloboda, precizirala je policija Kijeva.
Spomenik Lenjinu, visok 3,5 metra, postavljen je 1946. godine i oko njega se često okupljaju ukrajinski komunisti na skupovima u Kijevu. Lenjin je, međutim, omražena ličnost u nacionalističkim krugovima u Ukrajini koji ga vide kao simbol potčinjavanja njihove zemlje Moskvi u vreme SSSR-a.

Lenjinova statua u Kijevu

Ukrajinska televizija prenela je snimke na kojima se vidi više desetina ljudi okupljenih oko srušenog spomenika Lenjinu pevaju ukrajinsku himnu i na kojima jedan od učesnika lomi statuu.
Ukrajinska opozicija optužuje Rusiju da je izvršila pritisak na vlasti u Kijevu da odustanu od sporazuma o pridruživanju sa EU i umesto toga okrene se jačanju ekonomske saradnje sa Moskvom.
Ukrajinska opozicija je danas nastavila proteste zahtevajući ostavku predsednika Viktora Janukoviča, nakon što je on odbio da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.
Njegove pristalice su, istovremeno, održavale odvojeni skup podrške predsedniku države.


Provokacija

Kako piše "Telegraf", ruska vlada promoviše pogled na istoriju koji na kriticizam prema Sovjetskom savezu gleda kao na napad na Rusiju.

Rušenje Lenjinove statue stoga će se, verovatno, u Moskvi tumačiti kao nameran akt provokacije, međutim malo je toga što Kremlj može da uradi u vezi toga, ističe britanski list.

Poslednji komentari
  • vandali nemaju granicu Vreme: 09.12.2013 21:15h

    imace vremena na pretek da se kaju za vandalski cin,sta im spomenik radi pa to je deo njihove storije neka procitaju izjavu iracanina koji je je srusio sadamov spomenik.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP