Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PALI NA MINUSU

Pogledajte: U Kanadi voze kamionet od leda (FOTO) (VIDEO)

Autor: odditycentral.com | 10.01.2014 - 12:45:00h | Komentara: 0

Kanadska kompanija “Canadian Tire” koja se nalazi u Ontariju i proizvodi delove za automobilsku industriju, želela je da napravi reklamu za svoj najnoviji akumulator "MotoMaster Eliminator Ultra battery" koji radi na temperaturama ispod nule. Dobra reklama je pola posla a oni su napravili odličnu!

led

Najkul auto na svetu | Foto: printscreen

Zaposleni u ovoj firmi sagradili su ledeni kamionet koristeći oko 6. 300 kilograma leda. Takođe, akumulator su zamrzli do temperature od minus 40 stepeni celzijusa pre nego što su ga upotrebili za pokretanje ovog ledenog vozila. I, gle čuda! Nesvakidašnji kamionet se kretao prosečnom brzinom  od oko 20 kilometara po času na ruti koja je bila nešto duža od 1.5 km.

lde

Ovaj akumulator radi i na - 40 | Foto: printscreen

Da bi napravili ovaj “Canadian Tire Ice Truck“ (kako su ga nazvali) iskoristili su čelični ram Ševroletovog Silverado-a iz 2005. godine, a skulptori su imali zadatak da od ledenih blokova naprave vozilo.

led

Pravljenje ledenog vozila nije bilo ni malo jednostavno | Foto: printscreen

- Ovo je verovatno bio najveći izazov sa kojim smo se ikada suočili - rekla je Hajdi Bejli iz firme “Iceculture” koja je bila zadužena za pravljenje ledenih komponenti ovog kamioneta.
 

Tim koji je bio zadužen za pravljenje ovog “ledomobila” u početku nije verovao da će uspeti izvede tu zamisao do kraja. Ipak, napravili su ga, i pokrenuli. Osnovi izazov je bio kako smestiti preko 6 tona leda na ram automobila jer da se i za milimetar pomerio, led bi pukao.


- Tražili smo uzduž i popreko dok nismo pronašli kamionet čiji ram nije zahvatila rđa – rekao je Endru Stekl koji je učestvovao u skidanju karoserije i pripremi rama za postavljanje leda.

led

Specijalni led | Foto: printscreen

 
Čak je i led za ovaj poduhvat morao biti specijalan. Naime, da bi led bio ovako kristalan iz njega je bilo neophodno izvući sav vazduh.

Na kraju, veliki trud koji je uložen se isplatio jer ovo ne samo da je prvi ovakav automobil na svetu već je i postavio svetski rekord.


Pogledajte kako je stvaran prvi "ledomobil":


Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP