Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

VEĆE MINISTARA BIH

Pokrenuta istraga o napadu na Vučića

Autor: Beta | 13.07.2015 - 13:50:00h | Komentara: 0

Veće ministara BiH danas je najoštrije osudilo napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici, a zatraženo je od Ministarstva bezbednosti BiH da u hitnom roku dostavi detaljnu analizu u vezi s incidentom u Memorijalnom centru Potočari od 11. jula.

Napad na premijera Vučića u Potočarima Foto: Tanjug / Zoran Žestić i Srđan Ilić 11.7.

Napad na premijera Vučića u Potočarima Foto: Tanjug / Zoran Žestić

Veće ministara BiH danas je u Sarajevu održalo vanrednu sednicu posvećenu incidentu u Potočarima, a sednici su prisustvovali i direktori Obaveštajno sigurnosne agencije (OSA), Direkcije za koordinaciju policijskih tela i predstavnici Tužilaštva BiH.
Predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić zatražio od Tužilaštva BiH da se hitno pronađu i procesuiraju odgovorni za napad.

- Ovaj napad nije bio samo napad na Vučića već napad i na dignitet svih žrtava u Srebrenici. Ovaj događaj nije trebalo niti se smeo dogoditi - rekao je novinarima Zvizdić.

On je istakao da je očigledno koordinacija policijskih tela u BiH bila slaba i izrazio sumnju da "to nekome odgovara".
Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić potvrdio je da je bilo propusta u koordinaciji policijskih tela.
Mektić je danas medijima izjavio da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela još 23. juna tražila da im Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) pomogne u organizaciji komemoracije u Potočarima, ali SIPA nikad nije odgovorila na taj zahtev.
Mektić je istakao da je bilo i drugih propusta, da je koordinacija između policijskih agencija bila veoma loša, da je u pojedinim trenucima bilo i svađe među njima, a kao oseban problem imenovao je razmenu informacija između policijskih agencija unutar BiH.

MUP Republike Srpske podnosi izveštaj za pokušaj ubistva Vučića

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podneće Specijalnom tužilaštvu izveštaj protiv NN počinilaca zbog pokušaja ubistva i podstrekavanje na ubistvo premijera Srbije Aleksandra Vučića, te ugrožavanje bezbednosti predsednika Slovenije Boruta Pahora na komemoraciji u Potočarima 11. jula, najavio je resorni ministar Dragan Lukač.


Lukač je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da će Specijalnom tužilaštvu biti podnesen izveštaj i zbog napada na ovlašćena službena lica u vršenju službene dužnosti, te za izazivanje opšte opasnosti.

- Na osnovu ovih krivičnih dela iz MUP-a ćemo se obratiti svim bezbednosnim agencijama u BiH u vezi sa saznanjima o licima koja su učestvovala u napadu, rekao je Lukač. On je dodao da će izveštaj biti podnesen protiv NN lica dok istragom ne bude utvrđen njihov identitet.

- Napravili smo istražni tim koji će aktivno raditi na utvrđivanju svih činjenica, a takođe smo i na osnovu svih informacija koja imamo definisali koja su krivična dela izvršena u Potočarima, prilikom napada na Vučića, rekao je Lukač.

On je podsetio da je policija Republike Srpske zajedno sa srpskim premijerom izvukla i slovenačkog predsednika Pahora i transportovala ga do policijske stanice u Srebrenici na njegov zahtev.

- Naši inspektori su na terenu i sa ljudima koji imaju isksustva u radu sa snimcima koji su se pojavili na internetu kao i sa snimcima koje su zabeležile naše službene kamere i rade na identifikovanju lica, ali ne bih hteo da spekulišem imenima, rekao je Lukač.

Prema njegovim rečima, bezbednosne i pravosudne institucije na nivou BiH za sada od MUP-a Srpske nisu tražile informacije u vezi sa dešavanjima tokom komemoracije.

- Nije utvrđen nijedan propust MUP-a Republike Srpske i 1.200 naših policajaca apsolutno je bilo dovoljno za poslove koje su obavljali, a unutrašnjost mezarja obezbeđivala je Direkcija za koordinaciju policijskih tela BiH i njihov je propust što se pojavio transparent, a oni nisu reagovali da bude uklonjen, što je jedna vrsta provokacije koja je možda i podstakla određene ljude da se uključe u napad, precizirao je Lukač.

On je rekao da je premijer Srbije Aleksandar Vučić bez obzira na sve informacije o mogućnosti ugrožavanja njegove bezbednosti nije htio da odustane od dolaska u Potočare, ali da smatra da je napad na njega organizovan.

- Nadam se da ćemo istragom dobiti dovoljno dostupnih informacija na osnovu kojih ćemo moći da dokažemo da je postojala organizovanost. Samim tim što podnosimo izveštaj za pokušaj ubistva, sigurni smo da jedan čovek nije bacio kamen zbog toga da bi nekoga osramotio, već da je to bio smišljen napad koji je trebalo da podstakne masu da u stampedu jednostavno pregazi Vučića, njegovo obezbeđenje i ko zna koga još kao kolateralnu štetu, rekao je Lukač.

On je podsetio da su policajci MUP-a Srpske na vreme prepoznali situaciju i već utvrđenim koridorom izvukli Vučića, jer bi to u suprotnom bio klasični linč.

- Još bi gora stvar bila da je policija na takvom mestu morala da upotrebi oružje kako bi odbranila štićenu ličnost, što bi bilo nezapamćeno u BiH, rekao je Lukač.

Govoreći o odgovornosti Direkcije za koordinaciju policijskih tela, ministar je rekao da se iz izjava nakon današnje sednice Saveta ministara BiH ne vidi da je definisana ičija odgovornost ili propusti, niti zašto su oni napravljeni.

- Mi ćemo kao MUP tražiti da nam, ako sami ne mogu da provedu istrage i pronađu one koji su izvršili ova krivična dela, pomognu u identifikaciji tih lica, s obzirom da većina njih dolazi iz Federacije BiH, rekao je Lukač.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP