Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

OPTUŽNICE PROTIV ČETIRI OSOBE

Pokušaj puča u Makedoniji?

Autor: Tanjug | 31.01.2015 - 17:44:00h | Komentara: 0

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije tvrdi da je sprečilo pokušaj svrgavanja Vlade.

Zoran Zaev

Zoran Zaev | Foto: Profimedia

Prvi put od sticanja nezavisnosti, Ministarstvo unutrašnjih poslova sprečilo je pokušaj nedemokratskog preuzimanja vlasti, odnosno narušavanja ustavnog poretka zemlje, rekao je portparol MUP-a Ivo Kotevski.
Kotevski je na pres-konferenciji dodao da će protiv četiri osobe osumnjičene za pokušaj narušavanja ustavnog poretka biti podignuta optužnica, ali nije naveo njihova imena.
Rojters navodi, pozivajući se na neimenovanog visokog zvaničnika vlade, da je među osumnjičenima i lider glavne opozicione, Socijaldemokratske stranke Zoran Zaev.
Među osumnjičenima je i bivši direktor makedonske obaveštajne službe Zoran Veruševski, koga policija sumnjiči za špijunažu i pomaganje u nasilnom svrgavanju državnih funkcionera, objavio je portal Pres 24.
Makedonski portal tvrdi da je lider SDSM-a Zoran Zaev od septembra pretio premijeru Nikoli Gruevskom dokazima protiv njega, tražeći izbore i novu vladu.
Posle istražnih radnji, 22. januara je pretresen stan Veruševskog i tom prilikom su nađena dva pištolja, četiri kompjutera i šest mobilnih telefona.
Analizom sadržaja sa uređaja, pronađene su hiljade dokumenata koji ukazuju na krivična dela. Oduzet je i računar Stopanske banke, gde je radila supruga Veruševskog.
Zaev je jedini koji nije priveden u ovoj policijskoj akciji. Ostala trojica su već u rukama policije. Zoran Veruševski je uhapšen pre nekoliko dana, a privedeni su i njegova supruga Sonja kao i Branko Balifrov iz opštine Strumica.
Policija je saopštila da je reč o pokušaju da se prikupe podaci protiv Vlade i da se time ucenjuje premijer Nikola Gruevski da raspusti svoj kabinet i raspiše vanredne izbore.
Oglasio se i sam Gruevski, koji je rekao da je Zaev pokušao da ga uceni razgovorima dobijenim prisluškivanjem.
Gruevski je na pres-konferenciji rekao da je između septembra i novembra imao četiri sastanka sa Zaevom, tokom kojih je opozicioni lider tražio da njegov Socijaldemokratski savez Makedonije uđe u Vladu i zapretio objavljivanjem razgovora ukoliko se to ne dogodi, prenela je MIA.
"Zaev je hteo da tehnička vlada bude odmah formirana, a, ukoliko ne, rekao je da će objaviti snimljene telefonske razgovore na kojima je čitavo rukovodstvo zemlje, koje je dobio uz podršku jedne strane obaveštajne službe", rekao je Gruevski.
Zaev je rekao da poseduje razgovore predsednika, predsednika parlamenta, članova Vlade, novinara i političara iz vladajuće koalicije i opozicije, od kojih su neki autentični.
"Čak i da razgovori nisu u potpunosti tačni, činjenica da neki od njih jesu, pokazuje ozbiljnost situacije", rekao je premijer.
Gruevski je istakao da ima jake i neporecive dokaze da je Zaev pretio njemu i Vladi i dodao da postoje "neke stvari koje ne mogu biti ignorisane u interesu zemlje".
"Zaev je rekao da je održao seriju sastanaka sa tom stranom službom i tražio da mi formiramo tehničku vladu Makedonije", istakao je premijer.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP