Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

INCIDENT U VARŠAVI

Poljakinja oskrnavila džamiju svinjskim glavama!

Autor: Beta | 16.07.2015 - 10:51:00h | Komentara: 0

Poljska policija otkrila je i uhapsila Poljakinju koja je tokom vikenda oskrnavila novu džamiju u Varšavi razbacanim svinjskim glavama i komadima svinjetine, a za uvredu verskih osećanja preti joj do dve godine zatvora.

Muslimanski centar u Varšavi

Muslimanski centar u Varšavi | Foto: Wikimedia

Novi Centar islamske kulture u Varšavi u okviru koga je i džamija, biblioteka, obdanište i halal radnja izazivao je proteste i emocije kada je počela izgradnja, ali strasti su se smirile a nedavno su se u medijima pojavile vesti o tome da Centar bez problema i protesta radi.

Tokom vikenda su, medjutim, na terenu centra i džamije osvanule svinjske glave i komadi svinjetine a bezbednosne kamere su snimile jednu ženu kako razbacuje meso.
Poljska policija nakon tri dana traganja uhapsila je u sredu jednu 29-godišnju Varšavljanku, javljaju danas poljski mediji.
Džamiju je navodno oskrnavila iz ličnih pobuda, piše današnja Žečpospolita, pozivajući se na nezvanične izvore u policiji.
Imigrantska kriza na granicama Evrope pojačala je antiislamska raspoloženja u celoj Evropi, a Poljska, Slovačka i Češka nastoje da sa Bliskog istoka utočište pruže uglavnom tamošnjim hrišćanima i u sve tri zemlje česte su demonstracije protiv izbeglica muslimana.
Poljaci blagonaklono gledaju samo na svoju staru islamsku zajednicu Tatara, oko 5.000 vernika okupljenih u Muslimanski verski savez. Reč je o potomcima Tatara koji su u prošlim vekovima naseljavali Poljsku kao krajišnici i vojnici a kraljevi su im garantovali pravo na ispovedanje vere.
Na istoku Poljske očuvane su i neke stare drvene džamije uvršćene medju spomenike kulture i nacionalnu kulturnu baštinu.
Ukupno se broj muslimana u Poljskoj procenjuje na 25.000 do 30.000 zajedno sa diplomatama, studentima i preduzetnicima iz islamskih zemalja.
Džamija i Centar islamske kulture u Varšavi služe imigrantima iz arapskih zemalja.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP