Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

VALJDA IM NEĆE TREBATI

Poljska izabrala vojnog komandanta za slučaj rata!

Autor: Tanjug | 22.06.2015 - 15:04:00h | Komentara: 0

Predsednik Poljske Bronjislav Komorovski imenovao je danas generala Mareka Tomašickog (57) za glavnokomandujućeg Oružanih snaga (OS) u slučaju rata, javile su agencije.

Marek Tomašicki

Marek Tomašicki | Foto: printscreen

Predsednički Biro za nacionalnu bezbednost saopštio je juče da je Tomašicki imenovan u skladu sa predlogom premijerke Eve Kopač.
“Stvaranje mogućnosti izbora kandidata na dužnost glavnokomandujućeg poljskim OS, koji može da se blagovremeno pripremi za izvršenje obaveza, bilo je jedna od glavnih promena unetih u okviru reformi sistema upravljanja OS, važeća od 1. januara 2014”, saopštio je Biro.
Prema saopštenju, glavnokomandujući treba da preuzme komandovanje vojskom u vreme rata i potčinjava se direktno predsedniku, koji se bavi odbranom države zajedno s vladom, preneo je “Poljski radio”.
Ostali vojni zadaci povezani sa odbramenim operacijama, poput vežbi, ostaju u nadležnosti Ministrstva odbrane, i u vreme rata.
Potpisujući zakon o uvođenju takve dužnosti u strukturi upravljanja poljskom armijom 1. aprila ove godine, Komorovski je rekao da “zakon daje poljskoj državi realnu sposobnost da efikasno i brzo reaguje na potencijalnu opasnost i krize”.
Na današnjoj zvaničnoj ceremoniji imenovanja u predsedničkoj palati, šef poljske države je argumentovao svoju odluku o imenovanju potrebom “jačanja odbrambene sposobnosti Poljske u, za nas i naš region, nemirno vreme”, prenela je Ruska informativna agencija (RIA) Novosti.
Tomašicki je od 1. januara 2014. na čelu Operativne komande OS, od marta do novembra 2007. komandovao je prvom smenom poljskog kontingenta u Avganistanu, a od 2004. do 2007. godine služio je u Iraku, podseća RIA.
Nazivajući imenovanje “potezom bez presedana” i “vanrednom merom”, Asošijeted pres izveštava da je u skladu sa novim propisima Tomašicki “kandidat za glavnokomandujućeg OS u vreme rata”, ali će automatski preuzeti odbrambene napore u slučaju konflikta.
Komorovski je vrhovni komandant OS, a novi propisi predsedniku daju pravo da proglašava početak i kraj “perioda rata”.
Američka agencija navodi da je “Poljska,nekadašnji satelit Moskve, zabrinuta zbog uloge Rusije u konfliktu u Ukrajini i jača svoju odbranu, tražeći sigurnosne garancije od saveznika u NATO i SAD”.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP