Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

SUZILI DEFINICIJU

Poljubac nije silovanje!

Autor: Beta-AP | 12.03.2013 - 19:52:00h | Komentara: 0

Vrhovni sud Holandije suzio je danas definiciju silovanja, presudivši da poljubac, ostvaren "nasilnim prodorom jezika" u usta, više neće biti smatran jednim od najgorih vidova seksualnog nasilja.

Petočlani sudski panel - tri muškarca i dve žene, poništio je odluku nižeg suda na osnovu koje je jedan muškarac osuđen za silovanje zato što je nasilno gurnuo jezik u usta jedne žene u bolničkoj sobi.

silovanje

Šta je poljubac, a šta silovanje? | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Slučaj će biti vraćen nižem sudu na ponovno suđenje, a optuženi u potpunosti odbacuje optužbu da je žrtvu poljubio silom. 

Najnovija presuda znači da više ne važi odluka Vrhovnog suda Holandije iz 1998. godine koja je definiciju silovanja postavila široko, tako da obuhvati svaku vrstu "neželjene seksualne pentracije". Sud je u obrazloženju naveo da nasilni poljubac u usta, iako i dalje ilegalan, nije tako ozbiljna stvar kao seksualni odnos silom. 
Od sada, nasilni poljubac u usta će se smatrati nepristojnim napadom na ličnost i telo, za šta se može izreći maksimalna kazna od osam godina zatvora. Silovanje donosi maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora.
Zakonska definicija silovanja otvorena je za interpretacije, i to ne samo u Holandiji.
U Francuskoj, nasilni poljubac u usta može se kvalifikovati kao silovanje, ali se na sudu gotovo nikada na podvodi pod to krivično delo. U Nemačkoj, nasilni poljubac u usta ne smatra se silovanjem. U Velikoj Britaniji, gde silovanje počiniocu može doneti doživotnu zatvorsku kaznu, nasilni poljubac u usta je vid izvršenja tog dela od stupanja na snagu Zakona o seksualnim deliktima 2003. godine. 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP