Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svet

PODELJENO MIŠLJENJE

Polovina Srba hoće u Evropsku Uniju!

Autor: Tanjug | 29.01.2014 - 14:13:00h | Komentara: 0

Više od polovine građana Srbije, njih 51 odsto, podržava članstvo naše zemlje u Evropskoj uniji, a 39 odsto borbu protiv korupcije svrstava u najznačajnije reforme, pokazalo je danas predstavljeno istraživanje vladine Kancelarije za evropske integracije.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije, ako bi sutra bio održan referendum sa pitanjem "Da li podržavate učlanjenje Srbije u EU?", 51 odsto građana bi glasalo za, što je jedan odsto više nego u prethodnom istraživanju, a 22 odsto bi bilo protiv što je pad za dva odsto.

Evropska Unija

Evropska Unija idealan pravac reformi za svakog drugog Srbina

Takođe, 20 odsto ispitanih ne bi glasalo, a sedam odsto ne zna šta bi odgovorilo.
"Ovaj nivo podrške procesu pristupanja naše zemlje EU objašnjava se time da se građani pozitivnije izražavaju o članstvu u Uniji, u svetlu otpočinjanja pristupnih pregovora sa EU", navodi se u saopštenju Kancelarije.
Ispitanici su naveli da bi članstvo Srbije u EU za 44 odsto njih bila dobra stvar, 26 odsto smatra da je to loše, a 29 odsto da to nije ni dobra, ni loša stvar.
Većina građana, njih 68 odsto, smatra da bi reforme, neophodne za ulazak Srbije u EU, trebalo sprovoditi i da ne predstavljaju uslov za članstvo, već zbog dobrobiti građana i stvaranja bolje i uređenije Srbije.
Kako se navodi, iako je u odnosu na prethodna istraživanja manji procenat onih koji smatraju da se Kosovo i Metohija postavlja kao glavni uslov Srbiji za dobijanje datuma za početak pregovora, 39 odsto ispitanih tu situaciju i dalje vidi kao glavnu prepreku daljem pristupanju Srbije EU.
Čak 70 odsto građana, razume važnost tog pitanja i smatra da bi probleme Beograda i Prištine trebalo svakako rešavati, nezavisno od toga da li to traži EU.
Kao glavne faktore koji otežavaju ulazak Srbije u EU, građani su navodili politiku stalnog uslovljavanja EU (38 odsto), "nesposobnost domaćeg rukovodstva" (12 odsto) i mentalitet građana i nespremnost na promene (11 odsto).
Prema istraživanju, 34 odsto građana je spremno da se radi ulaska u EU dodatno školuje i usavršava, što je porast za sedam odsto u odnosu na 2012. godinu.
Za najveći broj ispitanih, njih 45 odsto, članstvo u EU i dalje predstavlja put ka boljoj budućnosti mladih, više mogućnosti za zapošljavanje (42 odsto) i mogućnost za slobodnije kretanje unutar granica EU (40 odsto).
Istraživanje je pokazalo i da građani nemaju jasnu sliku o tome ko su najveći donatori Srbije u poslednjih 13 godina, a zvanični podaci govore su od 2000. do 2010. godine EU i njene države članice, sa više od 4,5 milijarde evra doniranih sredstava, doprineli razvoju Srbije.
Istraživanje "Evropska orijentacija građana Srbije - trendovi", koje je Kancelarija za evropske integracije sprovela u decembru 2013. godine, rađeno je prema standardu Evrobarometra, a u njemu je učestvovalo 1.038 ispitanika starijih od 18 godina.
Kancelarija od 2002. godine redovno sprovodi istraživanje javnog mnenja kako bi se videla procena građana o njihovim interesima, kako vide budućnost i očekivanja od političara kojima daju mandat da sprovode reforme na putu ka članstvu Srbije u EU.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP